Élet+Stílus MTI 2023. szeptember. 22. 14:45

Most már világörökség lehet egy népirtás helyszíne is

Népirtás helyszíne, kínzóhely, háborús temető is felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Eddig csak a Lengyelországban lévő auschwitz-birkenaui volt koncentrációs tábor és a japán Hirosimai Béke Emlékmű került fel a világörökségi listára azon helyszínek közül, amelyek emberi szenvedésekhez köthetők.

Az UNESCO egy 2018-as tanácskozásán úgy döntöttek, hogy nem vesznek fel a listára olyan helyszíneket, amelyekhez kegyetlenkedés és konfliktusok kapcsolódnak.

Az UNESCO Rijádban ülésező Világörökség Bizottságának tagjai kedden ugyanakkor felvették a listába az argentínai kínzások emlékhelyét, majd az első világháború és a ruandai népirtás helyszíneit is.

"A három dosszié megvizsgálása globális szinten új fejezetet nyit a világörökség intézményében" – áll az UNESCO által a döntés előtt kiadott tájékoztatóban.

Az első világháborús helyszínek között egy sor katonai temető, harctéri temető és emlékhely szerepel Belgium északi és Franciaország keleti része között. A 139 helyszín az első világháború nyugati frontvonala mentén található, és a temetkezési helyeken különböző nemzetiségű katonák tízezrei nyugszanak.

"Valahányszor csak egy háború közelít Európa kapuihoz (...) ezek a helyszínek minden korábbinál jobban szolgálnak a béke melletti védőbeszédként" – fogalmazott közleményében Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter.

A ruandai dombokon becslések szerint egymillió embert – tuszikat, de mérsékelt hutukat és twa pigmeusokat is – gyilkoltak meg felfegyverzett milíciák 1994-ben.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.