Élet+Stílus hvg.hu 2023. július. 10. 13:11

Rászálltak a kínai hatóságok egy étteremre, ahol bárki ingyen ehet, ha 108 gőzgombócot képes benyomni

Az országban a múlt század közepén 45 millióan haltak meg az éhezés miatt, így szigorúan bánnak az élelmiszer-pazarlással.

Ha meg tudsz enni 108 gőzgombócot, akkor a vendégünk voltál – ezt hirdette egy kínai étterem a CNN beszámolója szerint. Ez az akció nem szokatlan, rendszeresen csinálják az Egyesült Államokban, de még Magyarországon is előfordul. Kínában viszont van vele egy kis gond: a helyi hatóságok a Szecsuán tartomány Jibin városában lévő éttermet élelmiszer-pazarlás miatt vették elő az akció miatt.

Az étterem ugyanis egy teljes marketingstratégiát felhúzott az evős kihívásra, viszont Kínában az élelmiszer-pazarlás az 1950-60-as évek éhínségei miatt rendkívül kényes témának számít, hiszen akkor 45 millió ember vesztette életét.

Az országban társadalmi szinten olyan mélyen beivódott az élelmiszerrel való spórolás kultúrája, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök nemrégiben sokkolónak és nyomasztónak nevezte a nyugati élelmiszer-pazarlást, a kínai nemzetbiztonság alapjának pedig a mezőgazdaságot nevezte.

Kína az ételpazarlás ellen 2021-ben fogadott el egy elég szigorú törvényt: 10 ezer jüanos (durván félmillió forintos) bírsággal sújtanak így minden olyan éttermet, amely a vevőit nyilvánvalóan a túlfogyasztásra akarja rávenni. Ha pedig egy médiatermék vesz részt ilyen kampányban, akkor akár ötmillió forintnak megfelelő bírságot is kaphat.

(Címlapképünk illusztráció.)

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.