Élet+Stílus hvg.hu 2023. június. 21. 12:00

James Cameron 33-szor járt a Titanic roncsánál, és már évekkel ezelőtt figyelmeztetett a veszélyekre

Az eltűnt Titan után zajló kétségbeesett keresés miatt előkerült a Titanic című film rendezőjének egy régebbi interjúja.

James Cameron 33 alkalommal merült le az óceán fenekére a nagy sikerű Titanic című film forgatásához. Egy most elővett 2012-es interjúban arról beszélt, hogy ez a világ egyik legkíméletlenebb helye, ráadásul itt nem lehet csak úgy kihívni az „autómentőket”.

Az Oscar-díjas rendező interjúja azok után kezdett ismét körbefutni a nyilvánosságban, hogy napok óta zajlik a Titan nevű tengeralattjáró keresése, egyelőre eredménytelenül. A vízi jármű vasárnap kezdte meg merülését a Titanic roncsaihoz, majd 1 óra 45 perc múltán elvesztették a kapcsolatot a tengeralattjáróval – a rajta tartózkodó öt fő 3800 méteres mélységben várhatja a segítség megérkezését, bár nincs kizárva, hogy valahol a felszínen vannak.

Cameron először 1995-ben járt a roncsnál egy orosz tulajdonú tengeralattjáró fedélzetén, hogy felvételeket készítsen a Titanic-filmhez. A merülés kockázatai ellenére a 2012-es interjúban Cameron azt mondta, szemtanúja lenni annak, amit „az emberek még soha nem láttak”, jobb, mint a vörös szőnyeges csillogás. A rendező könyvet is írt a Titanic feltárásáról és dokumentálásáról. Azt mondta, felfedezőként nincs nagyobb álom annál, mint látni azt, amit emberi szem még nem látott.

A Titan eltűnése óta ugyanakkor nem nyilatkozott még nyilvánosan a szerencsétlenül járt expedícióról. Az 1997-es Titanic-film technikai vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a tengeralattjáró eltűnése „nagy tragédia” lehet.

Évekkel ezelőtt figyelmeztették az OceanGate-et, hogy tragédia lehet a Titanichoz való merülésből

Egyre inkább szorít az idő, már csak alig több mint egy napra elegendő oxigén lehet a Titan fedélzetén - és most kiderült, hogy már évekkel ezelőtt figyelmeztették az OceanGate-et a tengeralattjáróval kapcsolatos lehetséges veszélyekről.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?