Hogy milyen csodák történhetnek, amikor drasztikusan lerövidül a kerttől az asztalig vezető út, azt a tömegfogyasztásra, importra és mesterséges ízekre épülő étkezési kultúránk alaposan elrejti előlünk. Ezeket a csodákat leplezi le a Kertész és a Séf, azaz Török Patrícia és Horváth Gábor a Séfasztal a kert végében című könyvükben, felvillantva egy már-már – nem teljesen véletlen szófordulattal élve – paradicsomi létezés lehetőségét.
A kiindulópont egyszerű: adott egy kert, ahol rengetegféle zöldséget és fűszernövényt termesztenek vegyszerek nélkül, és adott egy konyha, ahol ezeket feldolgozzák. Mind a kettőhöz kell tudás és elmélyülés, a Séfasztal a kert végében című könyv pedig ehhez segíti hozzá az olvasót.
Horváth Gábor és Török Patrícia, ahogy ők maguk is írják, egy elképesztően harmonikusan működő univerzumot hoztak létre a Szentendrei-szigeti kertekben, és azt vallják, hogy ez a fajta együttélés, együttmozgás a természettel rendkívül pozitív hatással van a testre, szellemre és lélekre is. A természet körforgása iránti tiszteletüket már a könyv elején egyértelművé teszik, hiszen egy kertben a lótetvek is részei a rendszernek, és ha az ember mindet kiirtaná, akkor nem lenne mit kiszedetniük a földből a búbos bankáknak. Egy folyton változásban, mégis harmóniában lévő világot teremtettek maguk körül, ha mindenképp szakszóval akarnánk leírni: az ökológiai gazdálkodás megvalósításán dolgoznak.
Horváth Gábor és Török Patrícia könyve abból a szempontból is különleges, hogy nemcsak tudást és tanácsokat oszt meg a kertészkedésről és a főzésről, hanem arról is ír, hogy ezek milyen hatással vannak az emberre. Hogy milyen az, amikor testközelből válik érzékelhetővé a természet ereje, hogy ez a fajta önellátás hogyan csalogatja elő az emberből a kreativitást és a praktikumot, és hogyan ad biztonságérzetet a kiszolgáltatottság érzésének a csökkentésével.
A szerzők azt vallják, hogy a kertészkedéssel akkor is érdemes megpróbálkozni, ha még soha nem vetemedtünk erre, és a saját tapasztalataikból kiindulva végigvezetik az olvasót a különböző folyamatokon, a talaj táplálásától kezdve a növénytársításokon át a fóliasátorozásig. Megtanulhatjuk, hogyan lehet citrusfát szaporítani, hogyan készítsünk batátapalántákat, vagy hogyan tehetünk szert saját gyömbér- vagy kurkumanövényre.
A könyv második felét a konyhakerti gasztronómiának szentelik, és bár itt konkrét recepteket, menüsorokat kapunk, talán a legfontosabb, amit Horváth Gábor kimond:
Talán szentimentálisan hangzik, de a természetnek köszönhetően megélt egyszerű tökéletességek folyamatosan alakítják az ember hozzáállását nagyjából mindenhez: tiszteletet, alázatot, elfogadást tanítanak a kertben és a konyhában egyaránt.
HVG Könyvek, 300 oldal, 8900 forint