Élet+Stílus hvg.hu 2022. február. 13. 09:36

Elkezdődött a Velencében a „Remény karneválja” (képekkel)

A hagyományos észak-olaszországi maszkabált a járványügyi korlátozások enyhülése jegyében tartják meg.

Több ezer ember vett részt szombaton a velencei karneváli ünnepségek nyitóbuiliján. A város védjegyének számító éves rendezvény lassan visszatér a normális kerékvágásba – írja a Reuters. A velencei karnevált, amely általában turistákat vonz a világ minden tájáról, a világjárvány olaszországi kitörésekor, 2020 februárjában leállították, majd a következő évben törölték, mivel a kormány igyekezett megfékezni a vírus terjedését. „Ez a remény karneválja” – mondta Cristian Scalise velencei lakos. „A Covid véget ér, és reméljük, hogy visszatérhetünk a régi életünkhöz.”

AFP

Olaszországban az elmúlt hetekben fokozatosan csökkent az új Covid-fertőzések és a kórházban kezelt betegek száma, és a kormány ezen a héten vonta vissza a kötelező szabadtéri maszkviselést előíró rendelkezését is. Néhány karneváli látványosság, például a felvonulások azonban továbbra is szünetelnek a fertőzés elkerülése érdekében – áll a hatóságok döntésében. Mintegy 50 000 ember érkezett a lagúnavárosba, hogy részt vegyen az ünnepségen - jelentette az ANSA hírügynökség a helyi rendőrségre hivatkozva.

AFP

A velencei karnevál évszázadokkal ezelőtt a nagyböjt, a húsvétot hagyományosan megelőző 40 napos időszak előtti utolsó mulatságként indult. A hagyományos karneváli jelmezhez gyakran tartozott maszk – nem a betegségek elleni védelemként, mint napjainkban, hanem azért, hogy a fesztiválozók elrejthessék személyazonosságukat, és azt tehessék, amit akarnak.

AFP

Szombaton csak néhány embert láttak jelmezben, és a hangulat is visszafogottabb volt a szokásosnál, de ez várhatóan változni fog az elkövetkező napokban, ahogy az idei, „Emlékezz a jövőre” című rendezvény beindul. A karnevál március 1-jéig tart.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?