Élet+Stílus hvg.hu 2021. november. 16. 16:49

Zebracsikó született a budapesti Állatkertben, már a neve is kiderült

Lezárult a szavazás, amelyen a Fővárosi Állat- és Növénykert a látogatók segítségét kérte, hogy eldöntsék, mi legyen az öthetes zebracsikó neve.

A szavazás eredményeként Romy és Zucchero kisfia a Zaki nevet kapta – közölte az Állatkert. A Zaki perzsa eredetű, de az Észak-Afrikától Délkelet-Ázsiáig terjedő térségben szinte mindenütt használatos férfinév. Jelentése: erényes, tiszta, éles eszű.

A szavazáson csaknem 10 ezer látogató vett részt; a szavazatok elsöprő többségét, 66,6%-ot a Zaki kapta. Hasonlóképpen szavazáson kapott nevet az Állatkertben például Móric, a tavaly született orangutánbébi, Manú, az óriásvidrakölyök, Samu, a kiselefánt, Rezső, a tapírgyerek, és Bonifác, a vöröspanda-kölyök is.

A Böhm-zebrák családjának legifjabb tagja október 11-én született, a látogatók pedig már ötnapos kora óta láthatták a kifutón. Az anya, a tizenhárom éves Romy a hollandiai Beekse Bergen Szafariparkban született 2008 augusztusában, onnan 2010 szeptemberében került Budapestre. Tapasztalt anyának mondható, hiszen első utódját még 2015-ben hozta világra. Méghozzá mindjárt január elején, így abban az évben Romy csikója volt az év első újszülöttje a pesti állatkertben. Az a csikó egyébként a Rozi nevet kapta, és később a Győri Állatkert lakója lett, a 2018-ban született csikó, Remba pedig felcseperedve a Gyöngyösi Állatkertbe került. A korábbi csikók és a mostani jövevény apja egyaránt Zucchero, a tizenegy éves zebramén, aki 2010 júliusában született a franciaországi Peaugres Szafariparkban, és 2012 óta él Budapesten.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.