Kovács Bálint
Szerzőnk Kovács Bálint

A fiatal magyar séf 2019-ben megnyerte a világ legjobb fiatal séfjét kereső verseny közép-európai elődöntőjét. Most a S.Pellegrino Young Chef milánói világdöntőjén mutatta be ételét a zsűrinek.

Kilencedik helyezést ért el a magyar Koppány Levente a világ legjobb fiatal séfjét kereső S.Pellegrino Young Chef Academy versenyének világdöntőjén – hirdették ki szombat este Milánóban. A versengést az Egyesült Királyságot és Észak-Európát képviselő Jerome Ianmark Calayag nyerte.

Kovács Bálint

Koppány Levente szivárványos pisztrángot készített a versenyen medvehagymával és erdei gombákkal; a pisztrángokat ő maga fogta ki, ahogy az erdei gombát és a medvehagymát is ő szedte Magyarországon. A világhírű séfekből álló zsűri szombaton kora délután kóstolta meg a tíz jelenlévő fiatal séf ételeit (két versenyző a járványügyi szabályozások miatt végül nem tudott eljönni a milánói döntőbe); Koppány ételét mindenki dicsérte, de már a verseny közben elmondták: mivel itt már az egyes régiók versenyeiben legjobban teljesítő séfek főznek, nagyon nehéz dönteni a magas színvonalú ételek között.

Szivárványos pisztráng erdei gombákkal és medvehagymával
Kovács Bálint / hvg.hu

„Nagyon finom, és pontosan érezhető, mennyire belevitted a saját személyes érdeklődésedet. Nagyon jó, hogy ezt át tudnád adni az ételeddel” – mondta Koppány Levente fogásáról Clare Smyth, Nagy-Britannia első és egyetlen női séfje, aki három Michelin-csillagos éttermet vezet. „Imádtam a kombinációt és az ízeket, a halat, a különféle gombákat és a medvehagymát, ez nagyon jó összetétel. Elsőre egy kicsit édesnek találtam a pürét, de végül összeállt a többi ízzel” – mondta az ételről Manu Buffara brazil séf.

Koppány Levente egy ausztrál, egy szingapúri, egy spanyol, egy orosz, egy francia, egy dél-afrikai, egy olasz, egy kanadai és egy svéd séffel versenyzett (a mexikói és a kínai versenyzők csak videón tudtak bejelentkezni).

A zsűrit hét világhírű séf képviselte: Enrico Bartolini, Manu Buffara, Andreas Caminada, Mauro Colagreco, Gavin Kaysen és Clare Smyth. A bírák döntésük során a három fő tulajdonság értékelése mellett – technikai készségek, kreativitás és személyes hitvallás – azt is figyelembe vették, hogy a jelöltek milyen pozitív változást teremthetnek a társadalomban az ételeiken keresztül.

A versenyen a hvg.hu is jelen volt; részletes beszámolóval kedden jelentkezünk.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.