Élet+Stílus hvg.hu 2021. augusztus. 03. 14:43

A Napraforgó az év tortája, a Vadászati Kiállítás külön tortát kapott

Magyarország Tortájának díját a budapesti Habcsók Cukrászda, az Év Cukormentes Tortájának díját pedig a tápiószecsői Hisztéria nyerte 2021-ben. Külön tortadíjat adtak át Vadászati és Természeti Világkiállítás nevében. Az év kenyere a Solymár gyöngye lett.

Magyarország Tortája 2021-ben a budapesti Habcsók Cukrászdában dolgozó Fodor Sándor alkotása, a Napraforgó lett, az Év Cukormentes Tortájának díját pedig a sárgabarackos Beszterce rózsája nyerte, amelyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdában készítettek.

Nagy Mihály

A Napraforgó alapját pirított napraforgó-őrlemény adja, erre csokoládé, körte méz és joghurt is kerül. A Beszterce rózsája sárgabarackos, amely zselé és mousse, illetve sárgabarakcmag-őrlemény formájában is jelen van benne.

Erdőháti Áron

A további nevezett alkotások között az eper, a szeder, a mák és a kávé voltak a legkedveltebb alapanyagok, de a tejföl is sokszor szerepelt a receptekben. Néhány tortában még rebarbarának, céklának vagy paprikának is jutott hely.

Külön torta a vadászoknak

Külön tortát díjaztak a Vadászati és Természeti Világkiállítás nevében is, ezt ugyancsak a tápiószecsői Hisztéria cukrásza, Füredi Krisztián nyerte, így a kiállítás hivatalos tortája a Nimród nevű kreáció lett. Ebben a kategóriában minden nevezőnek fel kellett használnia legalább egyet az alábbi alapanyagok közül: áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró, bodza. A Nimródban erdei gyümölcsök, feketeribizli és gesztenye van megvadítva egy kis Hubertus likőrrel.

Nagy Mihály

A tortákat augusztus 20-tól árusítják majd a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületéhez tartozó cukrászdák, a recepteket pedig az év végén hozzák nyilvánosságra.

Kiosztották az Év Kenyere díjat is, amely idén Varró Zsolt receptje, a Solymár Gyöngye lett, az Év Innovatív Kenyere pedig a Kézműves magvas kenyér, amit a Fejedelmi Pékség Kft. nevezett.

A kenyereknél idén a harmonikus, lágy ízek domináltak. A gyümölcsök, zöldségek és magvak különböző párosításain és az újabb technológiákon volt a hangsúly, nem annyira az erős, fűszeres ízeken. A hagyományos Szent István Napi Kenyérnél elvárás volt a kovászos kelesztés és minimum kétféle liszt használata, kizárólag magyar alapanyagokból.