Csak azok a halak kaphatnak védelmet, amelyeket a Balaton területén tenyésztenek.
"Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott – közölte az Agrárminisztérium hétfőn.
A tárca arról tájékoztatott, hogy az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén "Balatoni halnak" csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni, amelyek tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet.
A közlemény szerint a "Balatoni hal" földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú, húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).
A "Balatoni hal" földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó "balatoni sudár" vagy "varászlói tükrös" államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni, amelyeknek húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető – közölte az Agrárminisztérium.