Élet+Stílus MTI 2021. június. 14. 15:46

Uniós oltalmat kapott két "Balatoni hal"

Csak azok a halak kaphatnak védelmet, amelyeket a Balaton területén tenyésztenek.

"Balatoni hal" elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott – közölte az Agrárminisztérium hétfőn.

A tárca arról tájékoztatott, hogy az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén "Balatoni halnak" csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni, amelyek tenyésztése kizárólag a Balaton vízgyűjtő területén történhet.

A közlemény szerint a "Balatoni hal" földrajzi jelzés körébe tartozó fogassüllő húsa hófehér, sovány, szálkátlan és ízletes, alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú, húsának különleges minősége annak köszönhető, hogy a Balaton vízgyűjtő területén nagy arányban megtalálhatók az őshonos, fehér húsú táplálékhalak (küsz, dévérkeszeg és garda).

A "Balatoni hal" földrajzi jelzést ponty esetében kizárólag a Balaton vízgyűjtő területéről származó "balatoni sudár" vagy "varászlói tükrös" államilag elismert tájfajták egyedeire lehet használni, amelyeknek húsa tömör, rugalmas állagú, ami a magas fehérjetartalmú természetes tápláléknak és kiegészítő természetes kagylótakarmánynak köszönhető – közölte az Agrárminisztérium.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?