Már tíz magyar pálinka élvez uniós védettséget.
Az Európai Bizottság hétfői döntése szerint a "Nagykunsági szilvapálinka" védett elnevezés lett az Európai Unióban – közölte az Agrárminisztérium (AM).
A "Nagykunsági szilvapálinka" előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének kizárólag a Tisza vonalától keletre elhelyezkedő területéről származó szilva felhasználásával és ezen a területen elhelyezkedő feldolgozó szeszfőzdékben történhet, közölte a tárca.
A Nagykunságban a legnépszerűbb fajták a Besztercei és a Vörös szilva, amelyeknek a klimatikus adottságok miatt magas a cukortartalma. A Nagykunsági szilvapálinka legalább 40 százalékban Vörös szilvából, illetve Besztercei szilvából készül. A "Nagykunsági szilvapálinka" nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés területe széles, Romániától Kanadáig terjed, írja közleményében a minisztérium.
A "Nagykunsági szilvapálinka" a korábban már bejegyzett elnevezések után a tizedik magyar pálinka, amely uniós oltalmat kapott. Íme a lista:
1. Pálinka
2. Törkölypálinka
3. Békési szilvapálinka
4. Gönci barackpálinka
5. Kecskeméti barackpálinka
6. Szabolcsi almapálinka
7. Szatmári szilvapálinka
8. Újfehértói meggypálinka
9. Vasi vadkörte pálinka
10. Nagykunsági szilvapálinka
A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexportnak több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek teszik ki, amelyek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező cikkeké.
Legutóbb Budaörsi őszibarack elnevezést vette védelem alá az Európai Bizottság, a döntést április 19-én hirdették ki.