Élet+Stílus hvg.hu 2021. április. 26. 13:10

Csökkent az öngyilkosságok aránya a járvány alatt Bécsben

Egy 70 kutató és 21 ország bevonásával készített nemzetközi tanulmány szerint 4 százalékkal csökkent az öngyilkosságok aránya a pandémia első szakaszában. Az osztrák trend megfelel a nemzetközi eredményeknek, a csökkenés nagyrészt a szociális intézkedéseknek köszönhető.

A koronavírus-járvány első szakaszában, 2020 márciusa és októbere között 4 százalékkal csökkent az öngyilkosságok aránya Ausztriában. Egy nemrég készített kutatás alátámasztotta, hogy ez a trend nemzetközi szinten is hasonlóan alakult a pandémia első időszakában. A felmérésben 21 ország 70 kutatója vett részt, köztük Thomas Niederkrotenthaler és Paul Plener a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien részéről.

Hogy a krízis és a növekvő pszichés nyomás – megnövekedtek például a depressziós és szorongásos esetek – ellenére az öngyilkosságok száma még csökkent is Ausztriában, a szakértők szerint részben a gyors szociális, egészségügyi és gazdasági beavatkozásnak köszönhető. Ilyen intézkedés például a felnőtteknek indított személyes vagy online pszichoterápiás kezelés, amit az orvossal feliratva ingyenesen lehet igénybe venni. Ezen kívül kibővültek a telefonos krízisvonalak, a munkaerőpiacon célzott támogatási programokat létesítettek és segítségnyújtási kezdeményezések is indultak egyes szomszédságokban (utóbbi Magyarországon is divatba jött a pandémia elején). Ilyen szociális összefogásra általában természeti katasztrófák vagy terrorcselekmények után van példa.

Mivel azonban a pandémiás időszak már több mint egy éve tart, más országokhoz hasonlóan az osztrák lakosság is érezhetően kezd „elfáradni“. Ezeket a jeleket pedig nagyon komolyan kell venni, hogy a lelki problémával küzdők számának erőteljesebb emelkedését meg lehessen előzni, mondja Niederkrotenthaler. Már most szükség lenne például az ilyen szempontból legsérülékenyebb csoportok támogatására, úgy mint az egészségügyben dolgozók, a lelki betegek, és az eddig elszigetelt diákok. Utóbbiakkal kacsolatban Paul Plener hangsúlyozza, hogy Ausztriában és világszerte is a 15-25 éves korcsoport az, ahol a leginkább jelentkezett a pandémia okozta lelki megterhelés. Ennek az is az oka, hogy a szülők munkahelyi problémái, különböző függőségei nagyban kihatnak a gyerekek mentális állapotára is.

Az említett tanulmány, az „International Covid-19 Suicide Prevention Research Collaboration“ tizenhat magas jövedelmű (Ausztrália, Ausztria, Kanada, Kína, Horvátország, Anglia, Észtország, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország, Dél-Korea, Spanyolország, USA) és öt közepes jövedelmű ország (Brazília, Equador, Mexikó, Puerto Rico és Oroszország) bevonásával készült és a Lancet magazinban publikálták.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!