Élet+Stílus Fekő Ádám 2021. április. 10. 10:08

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

Ha a szabályok engedik, akkor az emberek kimennek az utcára: megnéztük a főváros első igazán tavaszi estéjét, ami gyorsan alátámasztotta ezt az állítást.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A magyar kormány úgy gondolta, hogy a rekordszámú, világviszonylatban is kimagaslónak számító halálozási arány ellenére van itt az ideje lazítani az este nyolcas kijárási tilalmon és este hetes boltzáron, amikor ráadásul a pár órára egészen téliesé vált időjárás ellenére is szép lassan beindult a Nagybetűs Tavasz. Ez ugyebár az az időszak, amikor lehet értelme kimenni akkor is, ha zárva van az egész ország: kellemes idő van, lehet álldogálni az utcán is akár egész este, bámulni a többi álldogálót valamilyen itallal a kézben akár este tízig is.

A magyar lakosságnak tehát komoly dilemmával kellett szembenéznie, pláne ha mondjuk nem múlt el 30 éves: az ember természetéből fakadóan szeret találkozni péntek este a barátaival, ráadásul már a szabályok is megengedik ezt a találkozót, mégis ott van az a sötét tény az egész körül, hogy hetente meghal egy kisebb falunyi ember a koronavírusban.

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot szerintem vállalhatok”

- mondta a budapesti Bálna mellett iszogató fiatal, akinek a véleményét úgy tűnik, nagyon sokat osztották a városban, hiszen a népszerűbb külterek kis túlzással tömve voltak vidáman beszélgető társaságokkal.

Persze ezt látva sokan írhatnak dühösen kommentet a social distancingről, és a ránk leselkedő halálos veszélyről, de a Deák téren álldogáló érettségire készülő gimnazista szerint van az éremnek másik oldala is.

Nem tudom, ez másokban hogy zajlik le, de nekem elvettek egy évet a legszebb éveimből. Fogalmam sincs róla, lesz-e rendes ballagásom, szalagavatóm, ezek után április közepén azért csak kijöhetek maszkban, hogy találkozzak pár barátommal, akik szintén nem voltak sehol hónapok óta”

- mondta.

Hogy ezt a pár barátot mennyire vették komolyan az emberek, változó volt: a Deák téren egy tisztességes méretű hordozható hangfalnak köszönhetően a legújabb EDM-slágerekkel már-már valamiféle szomorú balatonsoundi hangulatot sikerült varázsolni, bár az azért igazán nem állítható, hogy fesztelenül ölelgették volna egymást vadidegen emberek.

“A szabályokat betartjuk, ennyi kockázatot bevállal az ember. Autóba is szoktam ülni, pedig ott is belém jöhet egy részeg oldalról” - fejtette ki pénteki szórakozásának elvi hátterét egy zenére bólogató srác.

Ha úgy vesszük, az este rendben zajlott: este tíz előtt nem sokkal mindenki szépen megindult haza (vagy persze valaki máshoz), elhalkult a zene, és már véget is ért a budapesti tavasz első tomboló éjszakája. Már amennyiben a tombolást arra értjük, hogy emberek állnak egy helyben a boltban vett italjaikat szorongatva. Úgy tűnik, 2021-ben már ez is extrém sportnak számít.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról