Élet+Stílus hvg.hu 2021. március. 06. 12:21

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Az aláírók szerint az ilyen szavak megerősítik a sztereotípiákat, és tárgyiasítják a nőket.

Körülbelül száz ismert ember írta alá azt a levelet Olaszországban, mely arra kéri a Treccani-szótár szerkesztőit, hogy változtassák meg a „nő” szócikket. A kampány azzal érvel, hogy az olyan méltatlan szinonimákat, mint a „puttana” (kurva) le kellene venni a listáról – írta a BBC.

Az ilyen szavak megerősítik a „nőgyűlölő sztereotípiákat, amelyek tárgyiasítják a nőket és alacsonyabb rendűnek mutatják őket” - teszi hozzá.

A levelet aktivisták, politikusok, sőt még az olasz jegybank alelnöke is aláírta. A kampány kezdeményezője, Maria Beatrice Giovanardi korábban sikerre vitt egy hasonló kezdeményezést és aláírók ezreinek segítségével elérte, hogy az Oxford University Press frissítse a nőkről szóló szócikkeit.

Giovanardi a Reutersnak adott interjúban azt mondta, hogy az olasz szótár rosszabb is, mint az oxfordi volt, mert több mint 30 kifejezés szerepel benne, ami a nőket a prostituáltaknak írja le.

„Eközben a férfi szinonimái között olyan pozitív csengésű szavak szerepelnek, mint az üzletember” – tette hozzá.

"Nyelvünk alakítja a valóságot, és befolyásolja azt, hogyan bánnak a nőkkel és hogyan viszonyulnak hozzájuk” – áll a levelében.

A legismertebb olasz szótár, a Treccani szerkesztői egy novemberi blogposztban szólaltak meg a témában, ahol azzal védekeztek, hogy egy szótár nem előítéltek alapján állítja össze a szócikkeit, ha pedig egy társadalom negatív definíciókat köt egy szóhoz, akkor egy szótár nem teheti meg, hogy nem dokumentálja ezeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról