Élet+Stílus MTI / hvg.hu 2021. március. 05. 15:54

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

Azt javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak nyilvános istentiszteleteket. A katolikus templomok nyitva maradnak, de Budapesten nem lesznek misék.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A nyilvános istentiszteletek szüneteltetését javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) püspöki tanácsa a gyülekezeteknek – olvasható az evangélikus egyház pénteki közleményében.

Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Kondor Péter és Szemerei János püspökök közös levelükben azt írták: 2021 böjti időszakában egyre növekvő reménységgel várták a találkozás lehetőségét. A jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben mégis azt javasolják a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig (március 28.) ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi gyülekezeti alkalmat.

Az ajánlás hétfőn lép érvénybe, a püspöki tanács fokozott elővigyázatosságra kéri azokat a gyülekezeteket, ahol most vasárnap még megtartják az istentiszteleteket.

A püspökök reményüket fejezték ki, hogy mivel az oltás folyamata felgyorsult, hamarosan újra együtt lehetnek a "gyülekezet közösségében". Egyúttal mindenkit arra biztattak, hogy regisztráljon és éljen az oltás lehetőségével.

Arra kérjük a testvéreket, hogy megértő szeretettel és türelemmel hordozzák ennek a hosszú és nehéz időszaknak a terheit, imádkozzunk egymásért. Bízunk a gyülekezetek önszervező erejében, hogy senki sem marad ige és segítség nélkül most sem

– fogalmaztak.

A reformátusok is zárnak

A reformátusok is hasonló szellemben döntöttek, március 8. és 26. között minden személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnökségi tanácsa azt javasolja a gyülekezeteknek, hogy digitális eszközök segítségével tartsanak istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat. Ugyanakkor arra kérnek minden lelkipásztort és presbitériumot, hogy "ebben a rendkívüli helyzetben is találjanak módot a bajba jutottak, betegek és magányosok lelki támogatására, és nyújtsanak segítséget az erre rászorulóknak".

A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt az egyház vezetése.

A katolikus templomok nyitva maradnak

Míg az evangélikusoknál "zárnak", addig a katolikus templomokban továbbra is lehet nyilvános istentiszteleteket tartani. Azzal indokolta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mindezt, hogy a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak.

Az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

A templomok nem zárnak, a katolikus miséket megtartják

Az istentiszteletek csak a járványügyi előírások figyelembevételével, a korlátozásokkal összhangban tarthatóak meg.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ezt meg is lépte: pénteken elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében. A budapesti templomok így nyitva maradnak, de miséket nem tartanak bennük.

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Az épületeket nem zárják be, de nem lesznek nyilvános misék.

(Képünk illusztráció)

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.