Élet+Stílus hvg.hu 2021. február. 15. 12:01

Ungváry Krisztián virtuálisan végigjárhatóvá tette a Kitörés Emléktúrát

Honlapot készített Ungváry Krisztián történész, hogy a kitörés napját aktuálpolitikai felhangoktól mentesen mutassa be.

A kitoresnapja.hu honlapot azzal a céllal hozta létre Ungváry Krisztián történész, az MTA doktora, hogy elfogulatlan módon mutassa be az 1945-ben történteket.

A szovjet ostromgyűrűből 1945. február 11-én próbáltak kitörni a Budai Várba beszorított katonák, a kétségbeesett kísérlet véres kudarcba fulladt. A kitörésben részt vevő mintegy 24 ezer német katona közül csak körülbelül 700 fő érte el a német védelmi vonalakat néhány nappal később.

A kitörés napján a megemlékezések sokszor keltenek konfliktusokat és visszatetszést, miután az évfordulót kisajátították, és a becsület napjává nevezték át a magyar neonácik (idén a járvány miatt elmaradt az évfordulós emléktúra).

Ungváry szerint a felvilágosító honlapra azért van szükség, mert a tragikus eseményt egyesek aktuálpolitikai célokra használják, és emiatt eltorzítva mutatják be az akkor történteket. "Nem a gyásszal van probléma. Ám a gyász nem lehet jogalap egy tömeggyilkos eszme mosdatására" – fogalmaz a 24.hu által idézett közleményben.

Ungváry Krisztián

A honlapon az évforduló napján szokásos Kitörés Emléktúrát lehet végigcsinálni virtuálisan, a történész kutatásain alapuló információkkal megtámogatva.

A térképeken elhelyezett helyszínekre kattintva egy-egy német katona történetét olvashatjuk el, Ungváry Krisztián ugyanis 1333 német katona életrajzát dolgozta fel, melyből 19 életrajzot tett közzé a honlapon.

Ezek elsősorban olyanok – áll a közleményben –, amelyek hiteles képet adnak a német katonákról és sorsukról, illetve a háború borzalmairól.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.