Élet+Stílus hvg.hu 2020. december. 13. 09:57

Mi lesz karácsonykor? Hó nem sok, de eső eshet

Nem túl bíztatóak az előrejelzések azok számára, akik szeretik a havas tájat nézegetni az ablakukból karácsony idején.

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

Nagy úgy néz ki, hogy az átlagosnál enyhébb lesz az idő az ünnepek alatt – írja az Időkép.

Az oldal meteorológusainak előrejelzése szerint a körülbelül 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékletianomália-előrejelzésekből kiderül, hogy az átlagosnál is melegebb lehet az időjárás a Kárpát-medencében december második felében, így karácsonykor is.

A legvalószínűbb, hogy továbbra is a mostanihoz hasonló nyugatias áramlás fog dominálni, ami gátat szab a markáns hidegbetöréseknek. Helyette az Észak-Atlanti térségben képződő újabb és újabb ciklonok szállítanak majd enyhébb, óceáni eredetű légtömeget térségünkbe. Az erőteljes nyugatias áramlást támogathatja a várhatóan ereje teljében lévő úgynevezett poláris éjszakai jet (polar-night jet), ami a sztratoszférában, nagyjából 25 kilométeres magasságban fúj nem is akármilyen erősséggel. Szenteste például 370 km/h-val süvíthet a fejünk felett az Időkép szerint.

A markáns hidegbetörések hiánya és az enyhébb levegő beáramlása nem jó hír a hóra vágyók számára, mivel, ha lesz is csapadék, nem lesz elég hideg a magasban ahhoz, hogy az eső havazásra váltson. Illetve a felszínhez közeli légrétegben sem fog tudni fagypont köré hűlni a levegő, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a hó megmaradjon.

Az oldal térképén a minimum 1 centiméteres hótakaró kialakulásának százalékban kifejezett esélyei jelennek meg szentestére vonatkozóan. A síkvidéki hótakarónak minimális a valószínűsége, de a hegyvidéki területeken sincs sokkal nagyobb sansz a havazásra.

Az elemzés azért próbál némi reményt felcsillantani: mint írják ezeket az elemzéseket nem kell véglegesnek elkönyvelni, hiszen a vizsgált értékek folyamatosan változnak.

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról