Élet+Stílus -t- 2020. október. 16. 09:18

Törpilla alaposan meghízott

Nem a Hupikék törpikék legújabb epizódjában tűnt fel a tekintélyes méreteket öltő Törpilla, hanem a martonvásári Országos Óriástök Mérő Versenyen a Brunszvik kastély parkjában.

A versenyre tizenegy tököt neveztek be, termesztőik az ország különböző részeiből érkeztek a csereháti Baktakéktől a Somogy megyei Sántosig. A többség Fejér megyei volt, mint a Gárdonyból érkező főszervező Keszler László, az ötszörös magyar tökkirály is. Ezúttal ő nézőcsalogató, kiállítási darabbal szerepelt, a megmérettetéstől a fair play szabályai és versenyszellem tisztelete okán távol maradt.

A tökök súlymérése főként az első és második helyezett számára vált izgalmassá, ugyanis a tápiószentmártoni Kókai Tibor 301,2 kg-os Melcsi nevű töke csupán 3 kilogrammal maradt el Brindzár Zsolt alsógagyi kertjében növekedett Törpillájától, a verseny 304,2 kg-os győztesétől. A dobogó, vagyis ezúttal egy raklap harmadik helyén a tökös lapcsánkájáról, tökös-mákos réteséről és tökbóléjáról híres Nagydobos Dönci nevű óriása végzett 248,2 kg-mal, Filep László neveltetésében.

Nem a tök, hanem gazdája korát vették alapul az Ifjúsági győztes cím odaítélésénél, amit a 12 éves Dávid Zalán érdemelt ki a 245,2 kg-os Heróval. Korát tekintve még jó sokáig nevelgetheti és növesztheti terményeit a Fejér megyei Iszkaszentgyörgyön. A baktakéki Elek István vihette haza a verseny Legszebb töke-díjat, mivel az ő Ferbóját találta a szakértő zsűri a legpofásabbnak. Igaz, a többiekhez viszonyítva Ferbó elég karcsúnak számított a maga 60 kilogrammjával. Mondhatnánk, ugye, hogy a "kicsi" is lehet szép.

Nyuszinak (174,4 kg), Törpapának (159,2 kg), Tökinek (155 kg), Samunak (119,4 kg), Ferinek (77,2 kg) nem jutott ezúttal babér, de kétségtelen, hogy egyenként simán leköröznének egy rakat átlagos tököt. Arról nem is szólva, mennyi tokajis sütőtök krémleves, sütőtök curry, tökbundás csirkemell készülhetne belőlük, hogy csak az ínyencségeket említsük.

Javaslatunk a jövőre: a legtalálóbb/legviccesebb nevű tök díját is tessék kiosztani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Címkék
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.