Élet+Stílus hvg.hu 2020. október. 08. 17:37

Törvénytelenségre buzdít a Miniszterelnökség a Háttér Társaság szerint

A szervezet úgy véli, hogy jogellenes betiltatni a Meseország mindenkié könyvet.

Gulyás Gergely állításával szemben a Meseország mindenkié mesekönyv nem hogy nem ártalmas a gyermekeknek, de kifejezetten hasznos számukra, hogy az életkoruknak megfelelő formában találkozhatnak bennük a társadalmi sokszínűség kérdéseivel, írta közleményében a Háttér Társaság.

"Ha a gyermekeknek nem káros az, hogy Hófehérkét csókjával menti meg a királyfi, vagy Hamupipőke egész este a herceggel táncol, akkor az sem ártalmas számukra, ha Batbaján azonos nemű párja mellett találja meg a boldogságot" - írta a szervezet.

A Háttér Társaság szerint azok az oktatási intézmények, amelyek könyvtárukban elérhetővé teszik a mesekönyvet, esetleg tanóra keretében dolgoznak fel belőle egy-egy történetet, nem hogy bűncselekményt nem követnek el, de a Kormány által kiadott Nemzeti Alaptanterv követelményeinek tesznek eleget, amely szerint a tananyagnak olyan alapvető értékeket kell közvetítenie, mint a megértés, az együttérzés, a törődés, a szabadság, az igazságosság, a méltányosság, a tolerancia és az önazonosság.

A szervezet szerint azok az állami szervek, önkormányzatok vagy oktatási intézmények viszont, amelyek az alapján tiltanak be egy mesekönyvet, hogy abban meleg, leszbikus vagy transznemű mesehősök is szerepelnek, jogellenesen cselekszenek.

A Háttér Társaság emlékeztet, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény a magyar állam, a helyi önkormányzatok és a köznevelési intézmények számára előírja, hogy eljárásaik és intézkedéseik során szexuális irányultság vagy nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést ne alkalmazzanak.

Amikor a miniszter arra utasítja az oktatási intézményeket és fenntartóikat, hogy a mesekönyvet tiltsák be, törvénysértésre szólítja fel őket.

A szervezet felszólította Gulyás Gergelyt, hogy a jövőben tartózkodjon attól, hogy oktatási intézményeket illetve azok fenntartóit megalapozatlan büntetőeljárásokkal fenyegesse, illletve azokat jogellenes hátrányos megkülönböztetésre szólítsa fel.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón beszélt arról, felvetődhet a kiskorúak veszélyeztetése az óvodákban, ahol felolvasnak a Meseország mindenkié című könyvből. Gulyás azt mondta, hogyha valóban meg lehet állapítani a bűncselekményt a mesekönyv óvodai olvasása miatt, akkor büntetőeljárás fog indulni a fenntartóval szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.