Ma még luxusban él, csodájára járnak, de a húsára már sokan ácsingóznak. Potxolo sorsa előbb-utóbb beteljesedik.
A Segoviában található Brasería de Cuéllar étterem luxusfarmján kérődzik a világ legsúlyosabb ökre. A marhasteakre szakosodott vendéglátóhely nagyon népszerű, húsételeik alapanyagai a kasztíliai város közelében található saját biogazdaságukból származnak. A mintegy 100 szarvasmarhát számláló állomány jelenlegi büszkesége egy több mint két tonnás ökör, magassága csaknem a két métert is eléri. A Potxolo nevű hatalmas állatot egy évvel ezelőtt hat hónapos korában vásárolták egy tolosai (Baszkföld) gazdaságból 50 ezer euróért (18 millió forint).
A Braséria de Cuéllar étterem tulajdonosai a Guijarro fivérek, Jorge és Alberto egyben a cuéllari Terrabuey farm gazdái. Természetesen állományuk büszkeségének tekintik Potxolont, amely a jövő évben eléri a 2400 kilogrammot, ez a Guinness-rekordok könyvében világrekordot is jelenthet majd. Addig különleges körülmények között – saját lágy füvű legelőrészen, kukoricaalapú árpával és rozzsal kombinált takarmányon – nevelik, pontosabban hizlalják a jó étvágyú ökröt, amely napi 50 kiló táplálékot fogyaszt.
Potxolót és a többi állatot az étterem vendégei hétvégeken látogathatják. Természetesen megkülönböztetett érdeklődés kíséri a szóban forgó ökröt, amelynek védjegyévé vált kajla, két különböző irányba mutató szarva.
A Guijarro fivérek nem titkolják, Potxolo is ugyanúgy végzi majd, mint évente 25 másik marhájuk: a 2012-ben nyitott, Segovia központjában található éttermük grillrácsain.
Még uszkve másfél-két évig hizlalják, ellátják minden földi jóval. Már most lehet tudni, sok ínyenc szeretné megkóstolni a Potxolo húsából készülő steakeket, akár előjegyzéseket is vehetnének fel rá. Addig nemcsak a saját súlyát növeli, de az étterem hírnevét is.