Élet+Stílus hvg.hu 2020. augusztus. 12. 11:30

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

Nyáron különösen fontos odafigyelni a tisztítás időzítésére.

A fogmosás helyes időzítésére hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának fogorvosa. A szakember szerint nyáron különösen fontos figyelni arra, hogy ne rögtön étkezés után álljunk neki a fogak tisztításának.

"A saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn. Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcsök, zöldségek, de például az uszoda vize is, ha annak pH-értéke nem optimális – mondta Nevelits Annamária.

A Semmelweis Egyetem fogorvosa szerint a savhatás után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt a fogkefével ne dörzsöljük le azonnal.

A saverózió tünetei változóak lehetnek a láthatatlan elváltozástól akár az elviselhetetlen fájdalomig.

Egy előrehaladott folyamat a fog teljes integritását is veszélyeztetheti, megnyílhat a fogbélcsatorna, és a gyökérkezelésig is eljuthatunk.

A szakember szerint a fogkrémek közül a fluoridtartalmúak segíthetnek, de ezek csak a megfelelően tiszta fogakon hatásosak.

Az alábbi linken megnézheti, hogyan is kell helyesen fogat mosni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.