Plázs hvg.hu 2014. augusztus. 18. 12:44

5 titok a tökéletes fogmosásról

Az időtartam, a sikálási technika, de még a kéztartás is döntő tényező lehet a tökéletes mosolyért folytatott küzdelemben, melyhez a Die Welt szedte össze a legjobb tippeket.

A fogápolási piacon napi rendszerességgel bukkannak fel az újabbnál újabb, ígéretesebbnél ígéretesebb módszerek, azonban van néhány alapszabály, melyek betartásával könnyen bebiztosíthatjuk fogsorunk egészségét. A Die Welt a müncheni Ludwig-Maximilian-és a brit Newcastle-i egyetemek, valamint a londoni University College fogorvos-szakértőinek segítségével szedte össze az örökérvényű fogmosási szabályokat és néhány hasznos trükköt.

Felmérések szerint az emberek három dolog nélkül nem tudnának élni: mobiltelefon, mikrosütő és fogkefe. A ma is használt eszközre hasonlító első fogkefét Kínában találták fel: 514 éve, 1498. június 26-án mutatta be a kínai császár az udvar találmányát. Sűrű, állati eredetű sörték egy darab csontra vagy illatosított bambuszra erősítve. A találmány hamar eljutott Európába is, de az 1770-es évekig nem terjedt el igazán. Addig, ókori szokások szerint, botokkal és lószőrből készült fogselyemmel tisztálkodtak elődeink.
AP

Napi háromszor két perc

Az alkalmak beosztása egyénfüggő, ám tény, hogy a fogkeferagadás ideális száma napi három, azonban érdemes észben tartani, hogy egy-egy alkalom optimális időtartama nem több és nem kevesebb, mint két perc. Ezt alulmúlva nem lehetünk biztosak a megfelelő tisztulásban, túlfutva rajta azonban nagy valószínűséggel az íny és a fogzománc sérülését kockáztatjuk.

Ököl helyett tollfogás

Gyermekkori reflex, hogy a fogkefét teljes marokkal ragadjuk meg, ám az ebből következő mozgáskultúra leginkább sehogy sem hagy teret a fogmosásnál szükséges precíziós mozdulatoknak. A szakértők szerint a legjobb, ha a fogkefét egy átlagos tollhoz hasonlóan, a karból indított mozdulatok helyett mindössze három ujjal koordináljuk.

Gyökértől a csúcsig

Alapszabály, hogy minden fogat először ínyközelben kezdjünk csiszatolni, majd onnan felfelé haladva fejezzük be a takarítást.

Egy szelet sajt

A felfedezés maga japán eredetű, ám számtalan nemzetközi szakértő is megerősítette, a szilárd tejtermékek stimulálják a nyálfolyást, így felgyorsítva az ételmaradék szájüregből való tisztulását, csökkentve ezzel a fogszúvasodás kockázatát. A képlet szerint már az étkezések után elmajszolt egy-egy szelet sajt is csodákra képes.

Ázik a tealevél

Ha nem vigyázunk, már a napindító tea is szabotálhatja a reggeli fogmosását. A növényből az elhúzódó ázás során felszabaduló savak ugyanis rekordgyorsasággal kikezdik a fogzománcot, így különösen érdemes odafigyelni, hogy egy teafilter se ázzon a megadott három percnél tovább a forró vízben.