A kutatók kicserélték a vajat, így jóval fenntarthatóbb lett az étel.
Környezetbaráttá változtatták a belga gofrit a Ghenti Egyetem kutatói, akik azzal kísérleteznek, hogy az édességekben lévő vajat rovarok lárvájának zsírjával helyettesítsék.
A tudósok szerint a rovarzsír használata jóval fenntarthatóbb, mint a tejtermékeké.
A kutatók a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú vajat.
"A rovaralapú hozzávalók használatának számos pozitív hozadéka van. Fentarthatóbbak, mivel a rovaroknak kevesebb területre van szükségük, mint a szarvasmarháknak, és jóval hatékonyabbak a táplálékuk átalakításakor. Továbbá kevesebb vízre van szükségük vaj előállításához
- magyarázta Daylan Tzompa Sosa, a kutatás vezetője, bemutatva egy rovarvajból készült, frissen sütött belga gofrit.
A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.
A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje, a vitamin, a rost és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére.
Nyitóképünk illusztráció.