Élet+Stílus hvg.hu 2020. január. 31. 12:08

Világelsőként evezte át az Atlanti-óceánt egy hallássérült nő (videó)

Már a csendes-óceáni kalandot tervezgeti.

Egy 60 éves, cornwalli gyógyszertári dolgozó lett hivatalosan az első siket ember, aki átevezte az Atlanti-óceánt – ez több mint 4800 kilométert jelent.

Mo O'Brien két társával, a 32 éves lányával és 45 éves barátnőjükkel a Kanári-szigetekről indult, majd 49 nap múlva a karibi Antiguára érkezett meg helyi idő szerint késő este csütörtökön.

Ezzel a teljesítménnyel övék a leggyorsabb női trió, amely valaha teljesítette ezt a távot.

És ezt már a rekordokat jegyző Ocean Rowing Society is megerősítette hivatalosan.

A trió tagjai négyórás váltásokban, kettesével eveztek, majd két órát pihentek.

Az állandó tengeribetegség mellett kiütések és a kialvatlanság is nehezítette az utat, de abban is sokat tanultak, hogyan kezeljék út közben a hallássérültséget.

O'Brien azt mondta, megkönnyebbült, hogy megérkeztek, de valamennyire sajnálja is, hogy nincsenek még mindig kint a nyílt vízen.

Abszolút imádtam.

A nő azt is mondta, hogy már tervezi a Csendes-óceán átevezését. Hiszen “miért ne?”

A trió út közben megfigyelhette az óceán élővilágát is, láttak kardszárnyú delfineket, cápákat, repülőhalakat, ami szerintük lélegzetelállító volt.

O'Brien lánya, Bird Watts azt mondta, nagyszerű érzés újra szárazföldön lenni, de a járás még bizonytalan. Indulás előtt az anyja a hallássérültségét elég aggasztó körülménynek érezte, mert az evezősök nagyban támaszkodnak a hallásukra.

O'Brien általában szájról olvas a kommunikációhoz, de ez evezés közben nem működött. Ezért meg kellett tanulniuk minden helyzetben – például viharban – úgy kommunikálni, hogy nem esnek pánikba és nem kiabálnak, hiszen nincs értelme, és nem segít.

(BBC)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?