A borotai központú Koch Borászatot nemcsak a hazai pincészetek élmezőnyében tartják számon, a minap Portugáliában a kontinens legjobbjai közé választották.
A vendéglátóiparáról és idegenforgalmáról – évente ötmillió turista látogatja – egyaránt híres dél-portugáliai Albufeirában tartotta az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) XVII. Kongresszusát november 8–10 között. A nagy múltú szervezet az európai nemzeti bor- és gasztronómiai társaságokat, szakmai egyesületeket fogja össze. Ezért is számítanak nagy presztízsértékűnek az évente általa odaítélt díjak a borászati és éttermi kategóriákban.
A CEUCO kongresszusán bejelentett díjazottak között az idén újból szerepelt magyar is: a Legjobb Európai Borászat címmel ismerték el a Hajós–Bajai és a Villány–Siklósi borvidéken műkődő Koch Borászatot. A díjat nem csupán szakmai munkájáért kapta a borászat, hanem azért is, mert élen jár a nemzeti alapanyagok felhasználásában és a hagyományok ápolásában.
Az elismeréssel hat év után került ismét magyar borászat az európai élvonalba. A szövetség először 2011-ben a villányi Bock Pincét, majd 2013-ban a Tiffánt tüntette ki a szakmai díjjal. Idén Koch Csaba borászata mellett a valenciai Bodega Cooperativa Vinícola Requenense és a trentói, mintegy 4500 szőlőtermelőt egyesítő Cavit borászat részesült még az elismerésben.
Ebben az évben a CEUCO éttermi díjai viszont a kongresszus házigazdáihoz, Portugáliához kerültek: a legjobb európai étterem az albufeirai Mato à Vista és a mealhadai Rei dos Leitões lett.