A Magyarország Étele 2020 döntőjét Felcsúton szervezik.
Gyomrunkig hatol a nemzeti összetartozás: legalábbis ez lesz a témája a Magyarország Étele 2020 szakácsversenynek, amelyre január 5-ig lehet nevezni. A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezi.
Az előírások szerint minden nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhat, és kötelezően tartalmaznia kell három, a magyar trikolór színeit adó alapanyagot (piros paprika, túró, zöld színű zöldség vagy zöldfűszer).
Az egyesület elnöke, Asztalos István elmondta: a zsűri „hagyományt, modernséget és furfangot keres” majd a nevezett ételekben. Nehezítést jelent, hogy idén már nem 4, hanem csak 3 óra áll majd a szakácsok rendelkezésére. Elvárás a fogásokkal szemben, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek. A nettó bekerülési alapanyagköltség
adagonként legfeljebb 1000 forint lehet.
A sajtótájékoztatóról a politikusok sem maradhattak távol, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára például azt emelte ki, hogy a magyar emberek egyre több zöldséget és gyümölcsöt esznek. Szerinte ez a magyar kormány intézkedéseinek – például a népegészségügyi termékadónak –, valamint a nagymértékű béremelkedésnek köszönhető.
Bónusz információ, hogy a szakácsverseny helyszíne a Felcsúti Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola lesz.
Magyarország étele tavaly egyébként a hajdú-bihari röfögő lett, ami nem más, mint mangalicarolád, tárkonykrémmel töltött burgonyafánk zöldborsó mousse-szal, tokaji vinaigrette-ben marinált karottával, répazselével, sáfrányos gyöngyhagymával és petrezselyemszósszal.