Élet+Stílus hvg.hu 2019. július. 19. 10:58

Azonosíthatták a whisky szülővárosát

"Az élet vizét" egy 1505-ös dokumentumban említik, az első whisky-főzde Aberdeenben működhetett.

Egy digitalizációs projekt keretében bukkantak rá a kutatók Aberdeen városának történelmi dokumentumai között egy olyan feljegyzésre, amelyben egy whisky-főzdét említenek. A 16. századból származó dokumentum – mely eredetileg egy aberdeeni káplánhoz, Sir Andrew Grayhez tartozott – egy olyan főzdének állít emléket, amely a szeszt kifejezetten emberi fogyasztás céljából állította elő. Eszerint már 1505-ben készült whisky az északkeleti skót városban, igaz, az italt akkor még aquavitae-nek, azaz az "élet vizének" nevezték.

Az Aberdeeni Egyetem kutatói felhívják a figyelmet arra, hogy van az aquavitae-nek egy 1494-ből származó írásos említése is: a szeszt az akkori király rendelte egy John Cor nevű szerzetestől, aki az Aberdeen városától 136 kilométerre fekvő Lindores apátságban kísérletezett a gabonapárlat előállításával. Ugyanakkor a kutatók azt is megjegyzik, hogy a szerzetes által készített szeszt akkor még csak lőporhoz használták fel, és az aquavitae-t nem fogyasztották italként.

Mai whisky-főzde Skóciában.
ANDY BUCHANAN / AFP

Jackson Armstrong történész azt mondja, hogy Aberdeen lehetett az első város, ahol az "élet vizére" emberi fogyasztásra is alkalmas szeszként tekintettek. A most felfedezett dokumentum "a legkorábbi feljegyzés, amely kifejezetten az aquavitae lepárlásának apparátusát említi, és ez az eszköz a reneszánsz Aberdeen szívében volt" – fogalmaz Armstrong.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?