Élet+Stílus hvg.hu 2019. június. 11. 09:21

Hosszú ideje beteg volt Benke László

A 70 éves korában elhunyt mesterszakács agydaganattal küzdött.

Türelemmel viselte a betegségét, de élete utolsó napjaiban már a rokonai sem látogathatták Benke Lászlót. A Ripost azt írja, a 70 éves korában elhunyt mesterszakács agydaganattal küzdött, jó ideje betegeskedett már, hol javult, hol romlott az állapota.

Az unokatestvére a lapnak azt mondta, méltósággal viselte a betegségét, és nem szerette volna, ha a hozzátartozói legyengülve látják. „Tudtam, hogy beteg, néhány hete árulta el, hogy a CT a fejében rákos sejteket mutatott ki. Szerettem volna őt meglátogatni a feleségemmel a kórházban, de arra kért minket, ne tegyük – mondta Benke László unokatestvére a Ripostnak. – Azt mondta, mindenkinek jobb, ha úgy emlékezünk rá, ahogy élt.”

A többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász volt a Gundel étterem séfhelyettese, 1972-ben Párizsban dolgozott a Magyar Ház séfjeként, majd hazatért, a vendéglátó-ipari szakközépiskola tanára lett. Ezután ő is újra tanulni kezdett, mesterszakács, mestercukrász lett.

1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a Legjobb Étterem címmel tüntettek ki. 1996-ban életműdíjat kapott a Magyar Gasztronómiai Szövetségtől. Több szakácskönyvet is írt. A mesterszakács évek óta különféle betegségekkel küzdött. Áprilisban ismét kórházba kellett mennie, mert rosszullétek gyötörték.

 

Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?