Élet+Stílus T.S. 2019. május. 13. 17:30

Piranhákat találtak a vámosok a sztárséf kézicsomagjában

A Los Angeles-i repülőtér utasvizsgálóit ugyancsak meglepte a különleges csomagot cipelő szakács, aki fagyasztott ragadozóhalakkal érkezett az Egyesült Államokba.

A perui Virgilio Martínez neve jól ismert a nemzetközi gasztronómiai színtéren. A Michelin-csillagos limai Central tulajdonos-séfje a modern eljárásokat egyesíti az őshonos perui konyhai alapanyagok felhasználásával. 2013 óta a világ 50 legjobb étterme közt jegyzik a Centrált. A brit Restaurant Magazine mértékadó listáján évek óta az élmezőnyben szerepel, tavaly a 6. helyen állt.

Martínez gyakori vendége a külföldi gasztronómiai fesztiváloknak, főzős műsoroknak/programoknak. Kaliforniába a Los Angeles Times által patronált Food Bowl Night Market május 8-12. között megtartott rendezvénysorára érkezett.

A séf szerint, amikor a vámvizsgálat során kinyitották a vámtisztviselők a csomagját a jégbe fagyasztott vákuumtasakokba helyezett 40 piranhával, szinte kétségbe estek. Ezen nem is csodálkozunk, mivel elég ijesztően nézhettek ki éles fogaikkal a merevre fagyott ragadozóhalak. „Mi van benne?” – kérdezték tőle. Mire a következő humorosnak szánt feleletet kapták: „Csont…”, majd pár pillanatnyi hatásszünet után: „Hús...”

trome.pe

Nem tudni, a poénos választ nem értették, vagy nagyon is jól értették a vámosok, mindenesetre a sztárséfet kiemelték a belépésre várakozók közül, és egy külön helyiségbe vitték, hogy részletesebb magyarázatot kérjenek tőle. A nyilván alapos faggatózást a szakács jól viselte, a meghallgatás során elmondta: hagyományos perui alapanyagként hozta a főzőbemutatóra a piranhákat. Étterme internetes oldalát megmutatva képekkel is bizonyította, vannak piranhából készült ételei.

trome.pe

Amerikai barátait és vacsoraestje résztvevőit akarta meglepni a különleges halból készült fogással. Virgilio Martínez végül mintegy ötórás „késleltető művelet” után a fagyasztott piranhákkal együtt szabadon távozhatott a repülőtéri terminálról. A halkülönlegességet aznap estére már nem tudta prezentálni, de másnap halsalátát készített a húsukból, amit a piranhák kiszárított fejében szolgált fel.

Címkék
hvg360 Nemes Nikolett 2024. november. 29. 12:00

„Ezeket nyilvános kivégzésnek neveztük egymás között” – így kergeti felmondásba a dolgozókat egy toxikus munkahely Magyarországon

Hogyan működik, mi mindent tesz egy bántalmazó felettes, és mit okoz ezzel a beosztottjainak? Miért volna fontos külön kezelni a vezetői és a szakmai kompetenciákat, és miként lehet maga a rendszer is bántalmazó, amelyben a szereplők töltik a mindennapjaikat? Edinger Katalin nyolc évig dolgozott egy kiadónál, ahonnan beszámolója szerint azért távozott – többedmagával együtt –, mert a főnöke súlyosan toxikus légkört teremtett. Erről is beszélgettünk vele.