„A mexikói konyhának boldogságból, fűszerekből és mókából kell összeállnia” – vallja Daniela Soto-Innes a New York-i Cosme étterem konyhafőnőke, akinek az Elit Vodka World's Best Female Chef 2019 díjat ítélték oda.
A gasztronómia világában mértékadó angol Restaurant Magazine a világ legjobb 50 étterme rangos listájának évenkénti összeállítása mellett a szakma legjobbjait is díjazza. 2011 óta minden évben döntenek a szakértők a legjobb női séf cím odaítéléséről is (a díjakat általában egy-egy italmárka támogatja, köztük az Elit Vodka). Amint azt a napokban nyilvánosságra hozták, a kiemelt figyelemmel kísért elismerést az idén a Mexikóvárosban született, 28 éves Danela Soto-Innes veheti át két hónap múlva, június 25-én Szingapúrban a The World's 50 Best Restaurants hivatalos díjkiosztó gáláján.
Danela az eddig díjazott női séfek közül a legfiatalabbként birtokolhatja a megtisztelő címet. Bár elég korán kezdte a szakmát, nem lehet ráfogni, hogy már kicsi gyerekként is leginkább a konyhában szeretett játszani. Jogász családból származik, 12 évesen költözött a szüleivel a texasi Houstonba. Akkoriban legtöbb idejét a medencében töltötte, az úszás volt a mindene. Ám 15 évesen már a Hotel Marriott Houston konyháján csumázta az epret, tisztította a salátákat. S amikor pár év múlva visszatért szülőhazájába, a legjobb mexikói séf, az Enrique Olvera által irányított Pujol étteremben kezdett dolgozni, ez lett az igazi iskolája. Olyannyira jó tanítványnak bizonyult, hogy 2014-ben Olvera New York City projektjében, a mexikói gasztronómiára alapozott Cosme étteremben főszerepet kapott.
Az étterem neve különösen akkortól kezdett el jól csengeni, amikor Barack Obama elnök és felesége, Michelle 2016-os New York-i tartózkodása idején megkedvelte náluk a vörös mole szósszal készített kacsasültet. A Danela irányításával vitt Cosme 2018-ban már bekerült a világ legjobb éttermeinek a top 50-es listájába, a 25. helyre.
A világ legjobb női séfje a modern mexikói konyha irányvonalát képviseli, de nagy jelentőséget tulajdonít az eredeti gyökereknek. Sikeres éttermi csapata pedig mexikói, venezuelai és orosz bevándorlókból állt össze.
Danela Soto-Innes a Nagy Almában még egy mexikói éttermet visz, ez a vegetáriánus-vegán vonalat markánsabban felvállaló ATLA. S még az idén két új helyet nyitnak Enrique Olverával közösen. Los Angelesben, a Damiant (mexikói-japán fúzióval) és a Detroit Taqueriát.