Élet+Stílus hvg.hu 2019. február. 21. 11:32

Cserbenhagyott egy megerőszakolt gyereket a bíboros, akiből még pápa is lehet

Hiába fordult hozzá egy megerőszakolt gyerek családja és egy zaklatott nő is, Oswald Gracias nem foglalkozott velük érdemben. Most ő az egyik szervezője annak a konferenciának, amit a szexuálisan zaklatott gyerekek védelméért szerveznek.

Kellemetlen ügybe keveredett az indiai katolikus egyház rangidős bíborosa, Oswald Gracias, akiről az a hír járja, hogy akár a következő pápa is lehet belőle.

Gracias egyike a nagyszabású vatikáni konferencia négy szervezőjének, amelynek témája a molesztált és bántalmazott gyerekek védelme.

Csakhogy a BBC két olyan esetet is talált, amikor a bíboros vagy nem reagált elég gyorsan, vagy nem nyújtott támogatást az áldozatnak. Az áldozatok és támogatóik azt állítják, hogy ezekben az esetekben a bíboros nem vette komolyan a molesztálási vádakat, mikor értesült róluk.

Oswald Gracias

Az indiai katolikusok azt állítják, hogy az egyházat áthatja a félelem és a csend, ha a papok szexuális visszaéléseiről van szó. Azok, akik mégis beszélni mernek, arról számolnak be, hogy ez igazi kálváriát jelent.

Amíg ugyanis az elmúlt évek zaklatási ügyei más kontinenseken nagy visszhangot vertek, Indiában a társadalom stigmatizálja az ilyen ügyek bejelentését is. A katolikusok ráadásul kisebbségben vannak, ami nehezíti, hogy a problémát rendesen fel lehessen mérni. A chicagói Blase Cupich bíboros – aki szintén a konferencia szervezői között van –, megígérte, hogy nemzetközi szinten aktívan tenni akarnak azért, hogy megvédjék a gyerekeket és igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak.

Azon a bizonyos konferencián éppen az indiai Gracias bíboros nyitja meg a második napot, és az egyház felelősségéről fog beszélni – aminek Indiába sokan nem örülnek. Szerintük a bíboros eredményei megkérdőjelezhetőek azzal kapcsolatban, hogy hány gyereket és nőt sikerült megvédeni a zaklatóktól.

Bár a fiúnak fájdalmai voltak, bíboros inkább Rómába utazott

Az első eset, amit a BBC feltárt, 2015-ben történt Mumbaiban. Egy fiú azzal ért haza miséről, hogy saját bevallása szerint a helyi egyházközség plébánosa megerőszakolta. Gyorsan, mindössze három nap múlva az anya a katolikus egyház egyik legmagasabb elöljárójához fordult segítségért, és a család találkozott Gracias bíborossal.

A BBC-nek a fiú anyja elmesélte, hogy mikor jelentette az esetet Gracias bíborosnak, jelezve, hogy a fiának fájdalmai vannak, ő csupán annyit válaszolt, hogy imádkozik értük, aztán közölte, hogy Rómába kell utaznia.

Mikor a család jelezte, hogy orvosra lenne szükségük, akkor sem ajánlották fel nekik a segítséget. A találkozó után a család végül felkeresett egy orvost, aki azonnal megállapította, hogy a fiúval történt valami, és hogy ez rendőrségi ügy, azaz vagy neki, vagy a családnak értesítenie kell a hatóságokat. Végül a család ment a rendőrségre, ahol a vizsgálatok megerősítették a nemi erőszakot.

A bíboros a BBC-nek azt mondta, hogy fáj neki erről kell hallania, és nem volt tisztában azzal, hogy a fiúnak orvosra lett volna szüksége. Azt állította, ha kérik, azonnal felajánlotta volna. Azt ugyanakkor elismerte, hogy aznap éjjel Rómába utazott anélkül, hogy a hatóságokat értesítette volna.

Azzal, hogy nem hívta a rendőrséget, ráadásul megszegett egy 2012-es indiai törvényt is, amivel a molesztált gyerekeket védik. A törvény kimondja, hogy bármilyen vállalat vagy intézmény vezetője felelősségre vonható, ha nem jelenti, hogy egy alárendeltje gyereket molesztált.

A törvényi kötelességüket elmulasztó vezetőket akár egy évig terjedő börtönnel és pénzbüntetéssel is büntethetik.

Mikor a BBC rákérdezett, hogy Gracias bánja-e, hogy nem ő hívta a rendőrséget, a bíboros elismerte, hogy be kellett volna vonnia a hatóságokat, és az is az ő felelőssége lett volna, hogy megvizsgálja a vádak hitelességét és beszéljen a vádlott pappal.

Egy névtelenséget kérő másik pap a BBC-nek elmondta, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy a zaklatással vádolták azt a bizonyos plébánost, és korábban is felhívták már rá a bíboros figyelmét. Ennek ellenére semmi sem történik, csupán egyik plébániáról a másikra helyezik.

Egy kis szünet után újra a hívek között

Nem ez volt az egyetlen ügy, hogy a bíboros lassan reagált. 2009-ben, nem sokkal azután, hogy Mumbai érseke lett, egy nő kereste fel Graciast. A nő azzal vádolt egy lelkigyakorlatokat tartó papot, hogy szexuálisan zaklatta. Mivel a bíboros tétlen maradt, a nő felkeresett egy katolikus női aktivistákból álló csoportot, akik rákényszerítették a bíborost, hogy cselekedjen.

A nyomás hatására Gracias 2011-ben felállított egy vizsgálóbizottságot, de fél évvel később még mindig nem történt semmi, és a pap is aktív maradhatott a plébániáján. Mikor a bíborost megfenyegették, hogy bíróság elé viszik az ügyet, Gracias azzal védekezett,

hogy a pap nem hallgat rá.

A papot végül eltávolították az egyházközsége éléről, de ennek okát soha nem tárták fel nyilvánosan. A bíboros büntetésül azt szabta ki neki, hogy vegyen részt irányított lelkigyakorlaton és terápiás tanácsadáson. Nem sokkal később a pap ismét kapott egy egyházközséget, és újra vezet lelkigyakorlatokat is.

Mindeközben a megerőszakolt fiú családja úgy érzi, magára hagyta őket az intézmény, ami köré az életüket építették. Miután elmentek a rendőrségre, kiközösítették őket a templomból és a közösségükben is – végül el is kellett költözniük. A BBC szerint esetük nem egyedülálló Indiában.

(Kapcsolt képünk illusztráció.)

(BBC)

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.