Hányszor mondtuk már, hogy a Balaton négyévszakos. Köveskál sem csak a dübörgő nyári szezonban gasztrofalu.
Tavaly ilyenkor nekidurálták magukat, és olyan jól sikerült, hogy most február 22-24-én is megrendezik a Köveskáli Furmint Napokat. Lesz minden mi szem-szájnak, és szellemnek a furmint. Borra hangolt menüsorok, érdekes szakmai előadások, beszélgetések, találkozók a borászokkal és a legizgalmasabb furmintokkal.
Ehhez persze az kellett, hogy a helyi vendéglátósok összefogjanak: az egész nyáron teltházzal üzemelő Pálffy Pince, a Mi a Kő, a Káli Kövek, a Káli Art Inn és a Kővirág nyitott ajtókkal és meleg vendégszeretettel várja a látogatókat.
Míg pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb borait, a közönség a Káli Art Inn-ben, a Kővirágban és a Mi a Kőben kezdheti a tapasztalást a térség legjelentősebb furmintjait illetően. Kultúrszomj csillapítás pedig a helyi művelődési házban – lakásszínházi felolvasóest Hamvas Béla műveiből.
Az éttermekben, valamint a falu két végében található pincészeteknél – Káli Kövek és Pálffy Pince – másnap folytatódik a kötetlen borozás, falatozás. Valamint (regisztrációhoz kötött előadásokon) pallérozódás a balatoni furmintokról, a furmintból készült pezsgőről, a fajta házasíthatóságáról. Ismerkedés a borrégió legjelentősebb termelőivel, mint Pálffy Gyula, Pálffy Pince, Sümegi Gábor, Skrabski Pince, Barcza Bálint, Barcza Pincészet, Trombitás Tamás, Trombitás Borház, Ruppert Márton, Gilvesy Pincészet, Szabó Gyula, Káli Kövek Borászat, Jásdi Attila, Jásdi Pince, Homonna Attila, Homola Pincészet, Homonna Szőlőbirtok és mások. Vendégeskedik Köveskálon többek között Várszegi György a Kreinbacher Birtokról és Baranyai Péter a Garamvári Szőlőbirtokról. S itt is kiderül, hogy a Gyengébb!Nem mire képes. A Káli Art Inn-ben a furminttal is foglalkozó borásznőkkel - Laposa Zsófia, Laposa Birtok, Ujvári Vivien, Barta Pince, Zsirai Kata, Zsirai Pincészet és Berecz Stephanie, Kikelet Pince - a Borsmenta főszerkesztője, a Gyengébb!Nem könyv szerzője Szabó Edit beszélget.
Vasárnap pezsgős dűlőtúra, gourmet reggeli, „malackodós” brunch és még más ízes meglepetések.
Teljes program, információ az esemény facebook oldalán.
https://www.facebook.com/events/213871879493165/