Élet+Stílus hvg.hu 2018. december. 19. 20:20

Miért kellene elrejtenünk a gulyáslevest vagy a somlóit?

Széll Tamás Közép-Európa egyik leghíresebb séfje, Michelin-csillagot szerzett az Onyxnak, és ő volt az első magyar, aki bejutott a Bocuse d’Or nemzetközi döntőjébe. Kíméletlen véleménye van a szocializmus és a ma gasztronómiájáról is.

Volt egyszer egy Vadkelet – Emir Kusturicával című új Spektrum-sorozat arra keresi a választ, hogy a rendszerváltás után mi mindenre voltak hajlandóak az emberek azért, hogy megéljenek, hogy kitűnjenek, hogy boldoguljanak.

A sorozat hét országban forgott, és Szentpétervártól Bukarestig olyan emberi sorosokat, drámákat, kudarcokat és nem egy sikertörténetet mutat be, amelyek jól példázzák a térségünkben kialakult „vadkeletet”.

A kelet-európai, köztük magyar pornószínészek és pornószínésznők hirtelen nemzetközi sztárok lettek, a rontáslevétellel dolgozó boszorkányok hívei pedig egyre sokasodtak, a legiskolázottabb körökből is. Volt, akiknek sikerült extrém külsejével kitűnni, és van, aki a sok csillogás után ismét egy kis panellakásban ébredDe jöttek az új világ minden eddiginél gazdagabb emberei, akik tehetségesek, bátrak, szerencsések, vagy épp kellően gátlástalanok voltak a gyors meggazdagodásért.

A berobbant gasztroforradalom pedig lassan, de több Michelin csillagot is kitermelt Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban is, és a séfek mára igazi sztárok lettek. Széll Tamás szerint nekik kutyakötelességük bemutatni a magyar konyhát, a magyar alapanyagot valamilyen formában.

Nagyítás HVG 2024. december. 29. 10:00

A felfordulás éve – 2024 képekben

A világ több pontja is forrongott idén, elhúzódó konfliktusok, váratlan bukások és győzelmek kerültek a címlapokra. Sok idei eseménynek pedig a jövő évünkre is hatása lesz. Képekben idézzük fel 2024 meghatározó pillanatait.