A katalán csúcsséf, Ferran Adrià és alapítványa az elBullifoundation mindig tartogat meglepést. Pár nap leforgása alatt két helyen, Barcelonában és New Yorkban is bemutatták a mixológiában hiánypótlónak szánt könyvüket.
A Fundamentos: Cócteles, coctelería y bartenders – Alapok: Koktélok, mixológia és bartenderek című kézikönyv európai prezentációját november közepén követte a tengerentúli is. Mégpedig a Manhattan szívében hivatalosan jövő év tavaszán nyitó Mercado Little Spain éttermi és piactéren, ahol 3000 négyzetméteren a spanyol gasztronómia lesz jelen. A projekt megvalósítói és vállalkozói három neves spanyol séf, az USA-ban jelentős karriert befutó José Andrés, valamint az Adrià fivérek, Ferran és Albert.
A Bullifoundation és a Bacardi España közötti együttműködés eredményeként megjelent koktélkönyv első kötete egy négy részből álló koktélenciklopédiának. A szakág történetében eddig egyedülállónak számító könyvsorozat tartalmazza majd mindazt a tudásanyagot, ami eddig felhalmozódott a mixológia területén, ugyanakkor gyakorlati ismereteket, útmutatót ad a jövő bártenderinek. A Ferran Adrià Bullipedia gasztronómiai tudásközpontjának projektjébe integrált alapmű létrehozásában aktív szerepet vállaltak a műfaj legismertebb szakértői, Mar Calpena, Simon Caporale, Marc Álvarez és Javier de las Muelas. Céljuk a koktélok megismertetésén túl a mixológia innovációja és minőségi szintjének emelése is.
„Mi a koktél? És miért nincsenek olyan koktélkóstolók, mint a bornál?” – tette fel a kérdést Ferran Adrià a könyvbemutatón, majd így folytatta: „Valótlannak tűnhet, de amikor elkezdtünk dolgozni e könyvön, akkor jöttünk rá, hogy alig vannak publikációk a koktélokról. Egy olyan szektorról, amely milliárd eurót mozgat, nem volt anyag, nem volt dokumentáció.” Legalábbis elegendő egy ilyen léptékű könyvszéria hivatkozási forrásaihoz.
A katalán világséf nem titkolta azt sem, hogy mostani koktélos kiadványuk nagyon fontos lépés a Bullipedia tudásközpontjának összesen 35 kötetre tervezett sorozatában, amelyek folyamatosan jelennek meg a jövőben (nyilván nemzetközi s remélhetőleg magyar érdeklődésre is számot tartva majd). Ebből, mint említettük, négy kötet lesz a koktélok, külön kötetet kap a közeljövőben a kávé, s megjelenik majd a borok első kötete. Újabb könyvek jelennek meg a főzésről, a feldolgozandó ételalapanyagokról, az éttermekről, valamint a tudomány és konyha kapcsolatáról. Végül pedig azt is hozzáfűzte Ferran Adrià, hogy könyvprojektjük teljesen nyitott, ha valaki érdekes ötlettel áll elő, a Bullifoundation támogatja.