Élet+Stílus hvg.hu 2018. november. 08. 08:51

Mitiszol? – fesztivál tuti válaszokkal

Idén 8. alkalommal rendezik meg az autentikus borok fesztiválját, ahol garantáltan mindenki pontosan tudhatja, mi van a palackban, amelyből a poharába töltenek, hogy készült az ital, amit kóstol.

Évekkel ezelőtt a Terra Hungarica Borszalon keretében mutatták meg magukat a biodinamikus termelők, akiknek először a Gerbeaud ház adott otthont, miként a második és harmadik alkalommal is. A következőkben már az Akvárium is szűknek bizonyult, hiszen a rendezvény időközben fesztivállá nőtte ki magát, a frappáns Mitiszol névvel, és feltűntek az első "Miteszel?" standok is. Így a fesztivál a Millenáris D csarnokába költözve várta-várja azokat, akiknek, nem mindegy, hogy mi van a poharukban, de legalábbis pontosan szeretnék tudni, mit töltenek bele, és kik azok a borászok, akiknek a mottója lett: „Igaz borok Európa szívéből”. A Terra Hungarica borászainak éves közönségtalálkozója ez, olyan közreműködőkkel, akik hosszú évek óta egytől egyig vállalják, hogy szigorú, természethű szabályok mentén állítják elő termékeiket.

Ezúttal, a nyolcadik alkalommal több mint 120 féle természethű bort, valamint pálinkát, pezsgőt, sört, alkoholmentes italt  és organikus alapanyagokból készült ételeket lehet kóstolni november 17-én a Millenárison. A Terra Hungarica tagok – 10 borvidékről, közel 30 termelő –, mint például a Királyudvar, a Bott pince, a Pelle Pince, a Wassmann, Karner Gábor, Maurer Oszkár, Szászi Endre, visszajáró szereplői a fesztiválnak. Mellettük a tavalyihoz hasonlóan külföldi – cseh, osztrák, német, olasz, spanyol –, borászok is felsorakoznak Európa több kiemelkedő borvidékéről. S az idén először újvilági borok is megmutatják magukat, bizonyítva, hogy odaát is lehet másként...

mitiszol.hu

A Mitiszol? szervezői ezúttal is gondot fordítanak arra, hogy a borok és italok mellé tiszta, minőségi alapanyagból készült ételeket fogyasszanak a vendégek. A fesztivál-étlap főfogását az idén Pethő Balázs és a Csalogány 26 Étterem csapata készíti az Élő Bolygó Alapítvány biotermékeiből: mangalicahasé párolt káposztával, répával, joghurtos öntettel, ecetes birsalmával (elkészítése ebben a videóban meg is tekinthető).

mitiszol.hu

A borászok (elv)barátaiként az idén is itt lesz a Zsámboki Biokert és a Pipacs Pékség, amely a Chez Sennerei alpesi sajtjaival együtt mutatkozik. Színre lép a Kuszkusz& Foodhub formáció – előbbi egy, az egészséges, tudatos táplálkozást segítő takeaway, gyorsétkezde, street foodos, utóbbi pedig megtermeli, beszerzi számos élvonalbeli étteremnek a garantáltan vegyszermentes, jóízű zöldségeket és egyéb alapanyagokat.

Részletek: mitiszol.hu