A Virgin Mary a legújabb durranás a menő koktélbárokban. Pedig – nomen est omen – alkoholmentes, és leginkább a Bloody Maryre hajaz, viszont olívaolajjal készül.
A spanyol mixológia újdonságai az olívaolajjal kevert koktélok. Párizst és New Yorkot már meghódították.
A spanyol termelők és olajsajtolók nem titkolják, hogy az egyébként is világelsőnek tartott ibériai olívaolajok marketingje érdekében vetették be az új koktélokat. A spanyol olívaolajosok szakmaközi szervezete (Interprofesional del Aceite de Oliva Español) felkarolva a kezdeményezést különböző külföldi rendezvényeken mutatja be az italkeverékekhez ajánlott márkatermékeket. Erre legutóbb Párizsban került sor a spanyol légitársaság prezentációján, ahol turisztikai szakemberek, légitársaságok kiemelt ügyfelei és újságírók vettek részt.
Jellemzően a klasszikus koktélok, mint például a Margarita, a San Francisco vagy a Gin Tonic különféle extraszűz olívaolajok hozzáadásával készített változatairól van szó: a Margarita Hojiblancával, a San Francisco Cornicabrával, a Gin Tonic Arbequinával rázódik össze. Az olajok minden esetben harmonikusan illeszkednek az eredeti koktélokhoz. Adaptálásukban a nemzetközi szinten is elismert, magasan jegyzett bártender/mixológus, a barcelonai Héctor Henche jár élen. Henche a koktélspecialisták szakmai szervezete, a Fizz Bartenders elnöke (nem mellesleg a Klasszikus és modern koktélok – Guía Cócteles Clásicos y Modernos c. könyv szerzője). Nem kis érdeme van abban, hogy már New York bárjainak választékában is ott szerepelnek az olívaolajos kreációk.
A már említett alkoholos koktélok mellett a legnépszerűbb a Virgin Mary (Szűz Mária). Bármikor összerázhatjuk otthon is, ráadásul a négy fal között marad, ha netalántán nem Picual extraszüzet öntünk bele, de ezt persze hallani sem akarjuk…
Virgin Mary
Hozzávalók (1 adag):
30 ml citromlé
2 csipetnyi tabasco szósz
150 ml paradicsomlé
150 ml Picual extraszűz olívaolaj
2 csipetnyi Worcestershire szósz
só, bors
leveles zellerszár
jégkockák
Egy magasfalú pohárban ágyazzunk meg a jéggel a keveréknek, aztán mehet bele a paradicsom- és citromlé, a tabasco meg a Worcestershire. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Alaposan összekeverjük, beledugjuk a zellerszárat, és passz.
(Recept: aceitesdeolivadeespana.com )