Élet+Stílus hvg.hu 2018. szeptember. 26. 17:28

Egy rutinos túlélő vallomása: már harmadjára sodródott az óceánra az indonéz fiú

Soha többé nem akar hajóra szállni.

Mi is írtunk arról az indonéz fiúról, aki a halászkunyhójával együtt sodródott a viharos szélben az óceánra, ahol 49 napot élt túl extrém körülmények között, mire sikerült megmenteni.

A mindössze 18 éves Aldi Novel Adilang most elárulta, hogy nem az első, de nem is második alkalom, hogy kisodródott a nyílt vízre – de a legutóbbi kalandja tartott messze a leghosszabban.

Először egy hétre, másodszor "csupán" két napra ragadta el a víz, és a tutaj tulajdonosa segített rajta.

A fiú az indonéziai Sulawesi szigetén egy halászkunyhóban dolgozott, amelyet a helyiek rompongnak neveznek. A rompongon semmilyen biztonsági vagy navigációs eszköz sincs, még egy iránytű sem. Ez a tutajszerű kunyhó egyben halcsapdaként is működik, le van horgonyozva ugyan, de a vízen lebeg, és lámpák segítségével vonzza be a halakat. A fiú dolga az volt, hogy ezeket a lámpákat meggyújtsa.

Minden héten kapott friss ellátmányt, ételt, vizet és tüzelőt, ugyanekkor a halakat is elvitte a cég, aminek dolgozott. Egyéves szerződése volt, és havonta 134 dollárt (kb. 38 ezer forint) keresett.

A legutóbbi kalandját követően Adilang azt nyilatkozta, hogy megfogadta, hogy soha többé nem száll hajóra, írja a BBC.


hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?