Élet+Stílus hvg.hu/MTI 2018. augusztus. 27. 17:49

A túl sok „jó” koleszterin növeli a szívinfarktus kockázatát

Akiknél 60 mg/dl a HDL-koleszterin mennyisége, nagyobb eséllyel halnak meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akiknél ez az érték alacsonyabb.

A HDL-koleszterin szintje és a szív- és érrendszeri betegségekből adódó halálozások közötti összefüggést vizsgálták osztrák kutatók. Az eredmény megdöbbentő: akiknél 60 milligramm per deciliter a HDL-koleszterin mennyisége, csaknem 50 százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri betegségben vagy szívrohamban, mint azok, akiknél 41 és 60 milligramm per deciliter közötti ez az érték.

A HDL-t gyakran emlegetik „jó” koleszterinként, mert a HDL-molekulák támogatják a koleszterin elszállítását az érfalakról, ezzel csökkentik az artériák elzáródásának és az érelmeszesedésnek a kockázatát. A magas HDL-értéknek viszont a tanulmány szerint már semmilyen védelmi hatása nincsen. A kutatás során olyan emberek vérmintáit vizsgálták, akik már átestek valamilyen szívbetegségen, és magas volt a HDL-koleszterin értékük.

Andrea Podczeck-Schweighofer, az Osztrák Kardiológiai Társaság elnöke szerint az eredmény egyértelmű, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy részleteiben is megismerjék a mechanizmust. Az azonban szerinte biztos, hogy a HDL-koleszterin "jó" koleszterinként való emlegetése nem érvényes mindenkire.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?