Élet+Stílus -gy- 2018. június. 14. 20:03

Debrecenbe kéne menni

S nem pulykakakast venni, hanem gourmetnek lenni a Nagyerdőben: Debrecziner Gourmet Fesztivál június 15-17.

Apropó, Debrecziner. Hogy is kezdődött a történet, pontosabban éledt újjá egy legenda hosszú-hosszú évtizedek után? " Nonszensz, hogy Debrecenben nem lehetett enni jó debreceni párost kb. két és fél évvel ezelőttig. Ha jött volna egy külföldi ismerősöm, akkor nem tudtam volna hova vinni, mert nem volt Debrecenben „debreceniző”. Rengeteg ország turizmust épít egy-egy jó ételre, ügyes marketinggel, mint például a németek a curry wurst-al.  Gondoltam, nekünk ez miért nem megy? Ezért én ráfeküdtem erre a debreceni sztorira. Kellene  egy egységes minőségbiztosítás is, ami a kóklereket kizárná ". Jelentette ki 2014 októberében Pataky Péter, az akkor már 2,5 éve működő Ikon étterem séfje, miután előtte néhány héttel a 6. Stílusos Vidéki Éttermiségi találkozó egyik házigazdájaként már alaposan jóllakatta a népeket igazi debreceni párossal, ami a saját receptje szerint készült (30% marhahús, 70% sertés).

A következő év szeptemberében már nemcsak az időközben megnyitott Maszek Utcabárban és az Ikon Street Debrecenizőben kínáltak igazi párost, hanem vette a lapot a város még kilenc, magára s a vendégeire sokat adó étterme, és megrendezték a Nagyerdőben a Zamat Fesztivált, ahol minden a Debreczinerről szólt - ekkor már csak hetek választották el a hivatalos hungarikummá nyilvánítástól. 

MTI / Czeglédi Zsolt

A harcot minden gyomrok örömére megharcolták, ideje volt, hogy megmutassák, mi mindent tudnak még. 2016 júniusában már igazi, nagyszabású gourmet fesztiválozásba csaptak: "A fesztivál, ahol megmutatjuk, hogy a híres debreceni pároskolbász nem csak kenyérrel és mustárral jó. Várunk Titeket a debreceni és nem debreceni éttermek találkozóján a Békás-tó hangulatos partján. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere:különleges fogások debrecenivel, jó borok, a magyar gasztronómia legismertebb arcai, koncertek, móka és kacagás!!" Így szólt a szíves invitálás a 23 standhoz, a város és vonzáskörzete vendéglátóhelyei mellett ott volt a SVÉT-testvériség jegyében az encsi Anyukám Mondta, a pannonhalmi Viator, az egri Macok, Mádról az Első Mádi Borház, akadt fővárosi vendégszereplő, de még bécsi is. Tavaly ilyenkor új szereplőkkel és igen színes választékkal várták az éhes gasztronautákat, akik a helybeli, a kecskeméti, miskolci, nyíregyházi vendéglátóhelyek kínálatából megismerkedhettek a hortobágyi gyöngytyúkból, szürke marhából, bivalyból, rackából készült fogásokkal épp úgy, mint a hortobágyi vegán pecsenyezsíros falatokkal  a debreceni  Kis Padlizsán révén, vagy a feketeborsos, csirkés udonnal a Wok to Box, a churrosszal az El Gaucho jóvoltából. 

 Aki ezen a hétvégén kilátogat a Nagyerdőbe a Békás-tóhoz, az ezúttal se győzi végigkóstolni a kínálatot, miközben torok nem marad szárazon, erről gondoskodik a Bortársaság, a DiVino,a Törley Pezsgőmanufaktúra, a Zip's Brewhouse, a Villa Pátzay, a Magyar Talléros Pálinka, a Derecskei Almafröccs és mások. A teljes menü, programok, s minden, amit tudni érdemes "légy te is gourmet" jeligére:itt

dehír.hu

Bő félévtized telt el a történet kezdetétől, és Debrecen nemcsak "felébredt", de a vidék egyik gasztronómiai fókuszpontja lett. Persze az igazi debreceni nélkül azért nincs és nem is lesz fesztivál. 

   

Sport Balizs Benedek 2024. december. 31. 20:00

Garantált a libabőr – ezek voltak az év legszebb magyar sportpillanatai

Utolsó másodperces magyar gólok az olimpián, a foci- és a kézilabda-Eb-n, a férfi párbajtőrözők aranytussal megnyert döntője, példátlan holtverseny női 1500 gyorson, a „semmiből jött” aranyérem taekwondóban és Milák Kristóf olimpiai bajnoki címet érő benyúlása. Csak néhány pillanat az év legszebb magyar sportsikereiből, amelyeket most képekkel és videókkal elevenítünk fel.