Ámulni nem annyira, bámulni annál inkább lehet annak a gulyásnak a videoreceptjét, ami mostanság járta be a mindent elbíró közösségi oldalt. Nem, nem újragondolás, evolúció, épp ellenkezőleg. Állítólag hagyományos, a régi iskolából való, valaki megtévesztett boldogult gyerekkorából. De hogy a mamája, nagyija, dédije nem tudott főzni, az biztos. Mentségére legyen mondva, valahol a nagyvilágban.
A népszerű gasztroblogger, Bodrogi Eszter (Fűszer és Lélek) osztotta meg elsők között az elrettentő videót, amelyben végignézhetjük, miféle torzszülemény kavarodik tisztességes gulyásunkból. Kezdődik ott, hogy darált hússal alapozódik, aztán kerül bele paradicsomszósz, szarvacska tészta, kétféle reszelt sajt. A végeredmény ritka gusztustalan holmi. A legszelídebb kommentek szerint olyan messze van a gulyástól, mint Makó Jeruzsálemtől, leginkább egy sosem volt bolognai makaróni leveshez hasonlít. S utóbbi kapcsán mindjárt egyet is érthetünk azzal, hogy semmivel se járunk jobban széles e világban a gulyásunkkal, mint az olaszok a bolognaival vagy a carbonárával.
Íme, a gasztro-videó:
Nem mintha elvárható lenne, hogy mindig mindenütt úgy és azt szeressék, ahogy mi. Csak akkor tessék legalább hozzátenni, hogy "mifelénk módra". Úgy látszik, nem sokkal tartunk előrébb gulyás-ügyben, mint hét évvel ezelőtt, amikor összeszedtük egy cikkben, hogy kis hazánk egyik státuszszimbóluma miféle rizses, tejfölös stb. álruhákban képes megjelenni különböző nációknál (magyar gyökerekre hivatkozva). Pedig azóta volt már a gulyásunk főszereplő idehaza a Gourmet fesztiválon, szerepelt a Bocuse d'Or-on, s legutóbb márciusban a kontinentális gasztro-szélrózsa minden irányából ide sereglett Michelin-csillagos séfek garmadája kanalazta a Belvárosi Piacon.
Mit lehet tenni, legalább közszájon forgunk - szó szerint.
Mindenesetre itt egy igen egyszerű alapgulyás, hátha lefordítja valaki valakinek, és még az is kiderül, hányféleképpen variáljuk mi magunk.
Hozzávalók (4 személyre):
1/2 kg marhahús (nyak, lábszár), 8 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, gerezd fokhagyma, teáskanálnyi őrölt pirospaprika, csipet köménymag, 50 dkg burgonya, 1 db csöves zöldpaprika, 1 db kisebb paradicsom, ízlés szerint só, 5 dkg liszt a csipetkéhez.
Elkészítés:
A húst felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.A felolvasztott zsíron megfuttatjuk a hagymát, fokhagymát.Hagyjuk kicsit párolódni - figyeljük, ne kapjon oda - , majd rádobjuk a húst, átforgatjuk, fűszerezzük a köménymaggal, pirospaprikával. Gyorsan löttyintünk alá pici vízet, nehogy a paprika megkeseredjen. Összeforgatjuk, felöntjük még annyi vízzel, hogy a húst bőven ellepje. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, beledobjuk a csöves paprikát, a negyedelt paradicsomot, beállítjuk a sózást, és pótoljuk az elfőtt vizet. Mikor ismét forrásba lendül, belefőzzük az 5 dkg lisztből vízzel, pici sóval - keményre - gyúrt csipetkét.
Tippek: Az alföldi avagy szegedi gulyásba vegyes zöldség is dukál. A szerb gulyásba cikkekre szelt kelkáposztát, a kolozsváriba fejes káposztát teszünk.A betyárgulyásba füstölt hús dukál, a likócsi gulyás sertés és marha vegyesen.
Aki pedig arra lenne kiváncsi, miként készíti a gulyást Fűszer és Lélek, az megtalálja a blogján a receptet. Megsúgjuk, ő is tartogat azért kis meglepetést...