Déli szomszédunk második éve önálló Michelin kalauzzal büszkélkedhet, a kiadványban szereplő 62 étterem közül immár három is rendelkezik csillaggal, négy pedig Bib Gourmand minősítést kapott.
A tavalyi első kiadást követően most március elején megjelent a The Michelin Guide Istria Croatia 2018. A magyar gasztronautáknak is jó hír, hogy néhány órás autózás után jobbnál jobb isztriai éttermek között válogathatnak. A rovinji Monte megőrizte minősítését, és most már a sibeniki Pelegrini és a dubrovniki 360° Étterem is feliratkozott az egy Michelin-csillagosok világranglistájára.
Bár a horvátok vörös kalauzában nem szerepelnek még két és három csillaggal minősített vendéglátóhelyek, Michael Ellis a Michelin nemzetközi igazgatója jelentős eredménynek tartja, hogy a bemutatkozó kiadvány után az idénre majdnem megduplázódott, 62-re emelkedett az ajánlott éttermek száma (2017-ben még csak 34 volt). A kiváló ár-érték arányt jelölő Bib Gourmand kategóriába sorolták a Konoba Mate (Korcula), Konoba Fetivi (Split), Dunav (Ilok) és a Vuglec Breg (Krapina) éttermeket, 55 egység neve mellett pedig ott a The Michelin Plate (Michelin tányér) megkülönböztető piktogram.
Michael Ellis értékelésében kiemelte: „Éttermi inspektoraink az adriai szigetek mentén Isztriától Dubrovnikig, valamint Zágrábon át a keleti határig bejárták Horvátországot, s olyan gasztronómia világot fedeztek fel, amely az isztriai és dalmát konyha hatásának köszönhetően gyorsan fejlődik.” Az új Michelin-csillagosokról elmondta azt is, hogy a sibeniki Pelegrini séfje, Rudi Stefan nagy gondot fordít a minőségi alapanyagokra és arra, hogy az ételeiben kidomborítsa a regionális konyha jellegét. Éttermében újraértelmezett klasszikus horvát ételeket kínál. Marijo Curić, a dubrovniki kikötőre néző körpanorámás 360° séfje szintén kreatív újításaival lepte meg az inspektorokat, rá is jellemző a hagyományos mediterrán ételek újszerű értelmezése.