Hányan vállalnának be egy többkilós hamburgert, méteres pizzát, pár liternyi tejszínes turmixot? Nem mintha ennek túl sok köze lenne a gasztronómiához, de úgy tűnik, keletje van az ilyesfajta ember-kaja meccseknek.
Fald fel Amerikát! - ismerős sorozatcím, adásról adásra jó sokan rémüldöztek és csámcsogtak szerte a világban, persze hogy nálunk is. Tudhatatlan, hogy hányan rohantak a tévé mellől a hűtőszekrényhez a konyhába, esetleg egy másik helyiségébe a lakásnak. A népszerű utazós foody csatornán most más címmel, más műsorvezetővel, de ugyanilyen mega tartalommal folytatódik a sorozat. Az Ember és étel című új folyamban Casey Webb New Yorktól Chicagóig eszi végig a kontinensnyi ország hatalmas fogásait. Pár hétig szombat - vasárnap esténként vacsora helyett vele tarthatunk.
Ráadásul már van magyar vonatkozása is a sorozatnak, nem is akárkivel. A gyomorpróbáló kihívást itthon a Travel Channel Jókuti András (Világevő) blogger közreműködésével vezette fel. Egy rövid online videóban Budapest legnagyobb burgerével, becsületkasszás óriáspalacsintával és gigantikus steakkel.
A Világevő és a videós stáb először bizonyos Marika nénihez látogatott el, aki minden az egyben, vagyis egy ferencvárosi kávézó-hamburgerező „szakácsa, pénztárosa, marketingese, takarítója”. 35 évvel korábban a férjével egy bódéban kezdték árulni a burgereket. Később beköltöztek abba a kis pesti üzletbe, amely már 17 éve Budapest legnagyobb hamburgeréről híresült el. A kosárlabda méretű buciban emeletenként emeletesen 2 kiló töltelék van! Marika néni ezt a 10 személyes „party burgert” születésnapi bulikra találta fel (telefonon lehet leadni a rendelést, napi három-négy kérés be is fut).
A második helyszín a terézvárosi Egyesület, ahol különleges palacsintákat lehet enni – nutellás és mogyoróvajas amerikai palacsintát, sőt palacsinta-burgert is, de a legnagyobb szám: az 55 cm-es palacsinta. Becsületkasszaelven működik (adomány) 2014 óta - azon kevés (ha nem egyetlen) hely Magyarországon, amely ezzel a módszerrel évek óta fenn tudja tartani magát. A hely általában csak késő délután nyit, és pár órán át sütik palacsintákat. A vendégek/egyesületi tagok között épp úgy vannak iskolások, mint nyugdíjasok, gyerekek és a szüleik. A hely egy igazi közösségi találkozópont lett, sokan nem csak palacsintázni jönnek, hanem beszélgetni, társasjátékozni, kártyázni vagy dartsozni.
A harmadik helyszín a Városligetben a steakmániákusoké. A bistecca alla Fiorentina ( steak firenzei módra, a T-bone steak extravastag változata) súlya itt soha nincs 1 kiló alatt, de akár 2-3 kilós is kehet.
Hogy meddig tartott a forgatás, az persze a stáb titka, de nekünk 4 percet kell kibírni, ha csak nézzük, és nem eszünk.
(A video YouTube-on itt érhető el)