Két Michelin-csillag mellé most az Év legjobb európai séfje díjat is besöpörte az osztrák Sebastian Frank, aki a Madrid Fusion bemutató programjába magyar bártendert hívott maga mellé a színpadra.
Sebastian Frank a Madrid Fusión nemzetközi gasztronómiai kongresszusról vihette haza az elismerő címet. A rangos eseményre 68 ország legjobb szakembereinek, sztárséfjeinek, borászainak, bártendereinek részvételével került sor a spanyol főváros Konferenciaközpontjában január 22-24. között. A három nap alatt az elméleti diskurzusok mellett a fő attrakciók a főző- és mixerbemutatók, borkóstolók és különböző kulináris versenyek voltak. A kiemelt figyelmet ezúttal a nyolcvanas években született fiatal generáció kapta, az ő gasztrotechnikai újításaik kerültek előtérbe.
Ebbe a korosztályba tartozik a 36 éves osztrák séf, Sebastian Frank, akit állítólag a szíve húzott Berlinbe. A jelenleg az osztrák-magyar drámaíró/elbeszélő, Ödön von Horváth nevét viselő patinás, elegáns éttermet feleségével, Jeannine Kesslerrel együtt viszik. A Kreuzberg városnegyedben található vendéglátóhely 100 éves múltra tekint vissza, ismertté igazán akkor vált, amikor a Bécsből száműzött Oswald Wiener osztrák író, filozófus Exile néven az 1970-es években éttermet nyitott a falai közt. Olyan híres művészek fordultak meg itt, mint Andy Warhol, Rainer Werner Fassbinder, David Bowie és mások.
Nyilván az osztrák gyökerek okán később Ödön von Horváth nevére átkeresztelt étteremben Sebastian Frank 2010-ben kezdett el dolgozni. Olyan sikerrel vette át a konyha irányítását, hogy 2011-ben egy, 2015 pedig már két Michelin-csillaggal ismerték el. A Berlin legjobb séfje címet is magáénak mondható osztrák szülőföldje és gyermekkora ételeit, ízeit magyaros elemekkel is ötvözve vált népszerűvé Németországban. Az ő kreatív és modern konyhaművészetét ismerték el most Madridban is az Év legjobb európai séfje díjjal, különös hangsúllyal „az igényes és lázadó konyhára”, s az ételeit jellemző különleges ízvilágra.
Sebastian Frank bemutatót is tartott a Madrid Fusión közönségének. Ennek a prezentációs résznek még egy erősebb magyar vonatkozása is volt. Ugyanis Nagy Zoltán a Boutiq'Bar Budapest tulajdonos bártendere, újabban a bécsi Mr. Mendez Bár társtulajdonosa is szerepelt a bemutató programban.
A Madrid Fusión rendelkezett még más magyar kapcsolódással is, amire büszkék lehetünk. A koktél-show meghívottja volt Erik Lőrincz, a nemrég a világ legjobb bárjának választott londoni American Bar (Hotel Savoy) Nyitrán született, magyar származású vezető bártendere. A madridi gasztronómiai kongresszus keretein belüli Enofusiónon pedig a Barcelonában élő erdélyi (nem tévedés, névrokona a magyar bártendernek) Nagy Zoltán Reinas de Copas – Boros kupák királynői című könyvét mutatták be a szerző és a művében szereplő borásznők jelenlétében, természetesen borkóstolóval egybekötve.