Élet+Stílus Tóth Sándor 2018. január. 26. 18:40

A Horváth séfje lefőzte Európát

Két Michelin-csillag mellé most az Év legjobb európai séfje díjat is besöpörte az osztrák Sebastian Frank, aki a Madrid Fusion bemutató programjába magyar bártendert hívott maga mellé a színpadra.

Sebastian Frank a Madrid Fusión nemzetközi gasztronómiai kongresszusról vihette haza az elismerő címet. A rangos eseményre 68 ország legjobb szakembereinek, sztárséfjeinek, borászainak, bártendereinek részvételével került sor a spanyol főváros Konferenciaközpontjában január 22-24. között. A három nap alatt az elméleti diskurzusok mellett a fő attrakciók a főző- és mixerbemutatók, borkóstolók és különböző kulináris versenyek voltak. A kiemelt figyelmet ezúttal a nyolcvanas években született fiatal generáció kapta, az ő gasztrotechnikai újításaik kerültek előtérbe.

Ebbe a korosztályba tartozik a 36 éves osztrák séf, Sebastian Frank, akit állítólag a szíve húzott Berlinbe. A jelenleg az osztrák-magyar drámaíró/elbeszélő, Ödön von Horváth nevét viselő patinás, elegáns éttermet feleségével, Jeannine Kesslerrel együtt viszik. A Kreuzberg városnegyedben található vendéglátóhely 100 éves múltra tekint vissza, ismertté igazán akkor vált, amikor a Bécsből száműzött Oswald Wiener osztrák író, filozófus Exile néven az 1970-es években éttermet nyitott a falai közt. Olyan híres művészek fordultak meg itt, mint Andy Warhol, Rainer Werner Fassbinder, David Bowie és mások.

A patinás berlini étterem
Facebook

Nyilván az osztrák gyökerek okán később Ödön von Horváth nevére átkeresztelt étteremben Sebastian Frank 2010-ben kezdett el dolgozni. Olyan sikerrel vette át a konyha irányítását, hogy 2011-ben egy, 2015 pedig már két Michelin-csillaggal ismerték el. A Berlin legjobb séfje címet is magáénak mondható osztrák szülőföldje és gyermekkora ételeit, ízeit magyaros elemekkel is ötvözve vált népszerűvé Németországban. Az ő kreatív és modern konyhaművészetét ismerték el most Madridban is az Év legjobb európai séfje díjjal, különös hangsúllyal „az igényes és lázadó konyhára”, s az ételeit jellemző különleges ízvilágra.

Facebook

Sebastian Frank bemutatót is tartott a Madrid Fusión közönségének. Ennek a prezentációs résznek még egy erősebb magyar vonatkozása is volt. Ugyanis Nagy Zoltán a Boutiq'Bar Budapest tulajdonos bártendere, újabban a bécsi Mr. Mendez Bár társtulajdonosa is szerepelt a bemutató programban.

Sebastian Frank és Nagy Zoltán
Facebook

A Madrid Fusión rendelkezett még más magyar kapcsolódással is, amire büszkék lehetünk. A koktél-show meghívottja volt Erik Lőrincz, a nemrég a világ legjobb bárjának választott londoni American Bar (Hotel Savoy) Nyitrán született, magyar származású vezető bártendere. A madridi gasztronómiai kongresszus keretein belüli Enofusiónon pedig a Barcelonában élő erdélyi (nem tévedés, névrokona a magyar bártendernek) Nagy Zoltán Reinas de Copas – Boros kupák királynői című könyvét mutatták be a szerző és a művében szereplő borásznők jelenlétében, természetesen borkóstolóval egybekötve.

hvg360 Nemes Nikolett 2024. november. 29. 12:00

„Ezeket nyilvános kivégzésnek neveztük egymás között” – így kergeti felmondásba a dolgozókat egy toxikus munkahely Magyarországon

Hogyan működik, mi mindent tesz egy bántalmazó felettes, és mit okoz ezzel a beosztottjainak? Miért volna fontos külön kezelni a vezetői és a szakmai kompetenciákat, és miként lehet maga a rendszer is bántalmazó, amelyben a szereplők töltik a mindennapjaikat? Edinger Katalin nyolc évig dolgozott egy kiadónál, ahonnan beszámolója szerint azért távozott – többedmagával együtt –, mert a főnöke súlyosan toxikus légkört teremtett. Erről is beszélgettünk vele.