Több mint 1500 kilogramm nyers krumplit és 22 óriás üstöt használt 40 görög önkéntes ahhoz, hogy elkészítse a világ legnagyobb adag sültkrumpliját.
A végeredmény 554 kilogramm sültkrumpli lett, amely pontosan 100 kilogrammal több, mint az eddig világcsúcs, amelyet 2014-ben az amerikai Idaho államban lévő Eagles-ben állítottak fel.
A naxosi szervezők szerint nem volt könnyű feladat Guinness-rekordot felállítani.
Szigorú szabályokat kellett betartani, a burgonyát meg kellett tisztítani és szabvány szerint felvágni, meghatározott higiéniai feltételek között kellett megsütni, egyetlen tálalóedénybe összegyűjteni, megmérni, majd szétosztani és elfogyasztani. Valamennyi fázist fotókkal, videofelvételekkel és szóbeli nyilatkozatokkal kellett dokumentálni.
"Naxos az a hely, ahol a burgonya szíve dobog" - közölte Szteliosz Korresz séf, aki felügyelte a sütést.
Bár az 1800-as évek eleje óta termelnek a szigeten burgonyát, főleg a vidéki szegény emberek számára, a sziget 1953-ban vált krumplinagyhatalommá, amikor a görög állam a görög burgonyagumó termesztésének központjává nyilvánította. Ma már több mint 250 család él burgonyatermesztésből és állattenyésztésből Naxoson, évente 8,5 millió kilogramm burgonyát termesztenek.
A naxosi burgonya földrajzi védettséget élvez, a sziget klímája miatt évente kétszer is terem, a termőföld minősége egy édes, ízletes burgonyát biztosít, amelyet természetes módon trágyázunk - mondta Dimitrisz Kapunisz burgonyatermelő.