A kicsi szép. Így foodpornózás, vagyis eszeveszett ételfotózás helyett akár alternatíva is lehet kevésbé fanatikus gasztronautáknak, ha inkább bélyegeken viszik haza a más nációknál megismert új ételek emlékét.
A napokban a holland posta bocsátott ki egy tíz bélyegből álló blokkot az ország régióinak jellegzetes ételeivel. Némi gyanú ugyan felmerült bennünk, biztos-e, hogy a hollandusok ilyen édesszájúak, mert zömében desszerteket, süteményeket mutogatnak, de azért akad mutatóban más is. Mint például a rántott tojás vagy a híres amszterdami marinált hagyma. A tízes válogatás összeállításában egyébként a Holland Immateriális Kulturális Örökség Központja is részt vett.
Az élénk háttérszínekkel megjelenített sorozatban a csokigolyó, a limburgi pite, ostya, a holland édeskenyér, kandírozott gyümülcsgolyók, waffel, fahéjas briós, s a mézeskalácshoz hasonlító Kermiskoek vonul fel.
Tervezésében és kivitelezésében Joost Overbeek amszterdami grafikus dizájnstúdiója működött közre. A tervező felhívta a figyelmet arra, hogy az élénk színekkel megjelenített finomságokról a bélyegek perforált részei felett rövid leírást is adnak.
Az új holland bélyegblokkból mi is választottunk. S recepteket is kerestünk hozzá, hátha utazás nélkül is kedvet kap valaki hozzájuk, vagy legalább nem éri felkészületlenül, ha véletlenül valakitől ilyen bélyegeket kap ajándékba. A sok édességféle között ráharaptunk a "kakukktojásokra". Szó szerint a groningeni tojáslabdára (Groningse eierbal), amely teljesen olyan, mint a skót tojás. Ezt a rántott főtt tojást Észak- és Kelet-Hollandiában kedvelik, elmaradhatatlan napi étel az otthoni asztalokon, de a pubokban, snackbárokban is. Egyben az egyik legnépszerűbb street food, bármely utcasarkon előfordulhat. Mint a neve utal rá, Groningenből indult az múlt század ötvenes éveinek elején, országos elterjedését az ételautomatáknak köszönheti (afféle gyorskajaként szendvics, hamburger helyett hidegen is bekapdossák jártukban-keltükben). Nem más, mint panírozott és így kisütött egész főtt tojás, de vannak darált húsos bundában vagy tört krumpliban kirántott változatai. A tojáslabda kultuszát mi sem jellemzi jobban, mint hogy groningeni egyetemisták rekordot jegyeztek vele, amikor 2015 nyarán strucctojásból készítették el a Friet van Piet Snack Bár vállalkozó kedvű szakácsainak közreműködésével.
Groningeni tojás
Hozzávalók (4 főre):
4 kemény tojás, 5 dl hideg tyúkhúsleves, 5 dkg vaj, 1 evőkanálnyi petrezselyem, 0,5 dkg őrölt curry, szerecsendió, bors, 1 felvert tojás, liszt, zsemlemorzsa.
Elkészítése tényleg nagyon egyszerű: a tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk. Ezt követően lisztbe, majd a felvert, megfűszerezett, petrezselymes tojásban és zsemlemorzsába forgatjuk. Alkalmatos serpenyőben felolvasztott vajban vagy olajban sütjük ki. A rántott tojáshoz untig elég lenne egy kis saláta (vagy sörözéshez akár magában), de tálalhatjuk sült krumplival,rizzsel. Sőt, akár főzelékek feltéteként is adhatjuk.
Amszterdami hagyma
Összetevők (6-8 kisebb üveghez): 2-3 kg vöröshagyma, fél csésze só, 1 l ecet, 1 l víz, 1-2 babérlevél, 1 teáskanál mustármag, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál kurkuma vagy 2-3 tasakocska sáfrány, 1 csésze cukor.
Elkészítése: A fél csésze sót hideg vízben elkeverjük, majd a megtisztított hagymát legalább három óráig állni hagyjuk benne. Közben jól kimossuk az előkészített üvegeket, és fejjel lefelé fordítva száradni hagyjuk. Három óra elteltével a sós vízben áztatott hagymát alaposan leöblítjük hideg vízzel, és a száraz üvegekbe rakjuk őket. Egy fazékban vagy lábasban a vizet, ecetet, babérlevelet, mustármagot, rozmaringot, kurkumát és a cukrot együtt elkeverjük, majd a páclét forrásig főzzük, 2-3 percig rotyogtatjuk. A meleg (de már nem tűzforró) lét ráöntjük az üvegekbe töltött hagymára, az üveget lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítva hagyjuk teljesen kihűlni. A spájzban, sötét helyen legalább két hónapig állni hagyjuk, de az igazán ideális időtartam az érleléshez a duplája.
Opciók: ecet helyett borecetet vagy balzsamecetet is használhatunk, de tesznek száraz fehérbort is a hagyma levébe.
Goudse Stroopwafel
Végül, hogy ne maradjon el az édesség sem, íme a goudai szirupos ostya. Kávához, teához, kakaóhoz fogyasztják.
Hozzávalók az ostyához: 500 gramm liszt, 250 gramm olvasztott vaj, 150 gramm porcukor vagy kristálycukor, 2 csomag szárított élesztő (14 gr), 60 ml langyos tej, 1 tojás.
Karamellás vagy juharszirupos töltelék: 250 ml szirup, 200 gramm barna cukor, 50 gramm vaj, 1 teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet az olvasztott vajjal, cukorral, élesztővel, tejjel és a tojással. A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas lesz. Takarjuk le egy konyharuhával a tésztát, és hagyjuk 45 percig kelni. A töltelékhez hevítsük egy serpenyőben közepes lángon a szirupot, barna cukrot, vajat és fahéjat. Az egészet jól keverjük össze, és tegyük félre.
Melegítsük elő a gofrisütőt. Gyúrjuk át a tésztát és osszuk akkora golyókra, mint egy pingponglabda (kb. 4 cm átmérőjű). Vegyük figyelembe azt is, mekkora a gofrisütőnk. A gofrisütőben süssük aranybarnára a palacsintatésztát, majd óvatosan távolítsuk el egy spatulával vagy késsel. Az ostyalapkákat vágjuk fel vízszintesen amíg még melegek. Ne várjunk túl sokáig, mert akkor eltörik. Kenjük meg az elkészített szirupkeverékkel a ostyát, majd illesszük össze.