...meg persze a hazai gasztroszcénának, abból az alkalomból, hogy ismét elérkezett a nap, amikor kiderül, melyik lett az Év Étterme, kik kerültek toplistákra, hol vannak az ország legjobb street food helyei, kié az év szakácsteljesítménye, innovatív konyhája, ki az év séfje, ifjú séftehetsége és melyik a legígéretesebb étterem. Ez alkalomból jelenik meg a 2017-es Top 100 étteremkalauz is.
Az este menüjét a Hubert Catering /Babel Budapest/ KIOSK Budapest séfjei állították össze, és több neves séf is készült külön erre az alkalomra kreatív ízelítőkkel.
Például Ádám Csaba az Olimpiából ananászos véreshurka-falatokat kínál, Barna Ádám a Szent Andrea Wine & Gourmet Bar séfje kétféle amuse bouche-t is hoz: egy igazán különleges, körözöttel töltött „kavicsot”, és egy hurkával töltött buktát birsalmával. Langer Gábor és Veres István többek között a disznósajthoz izgalmas almagélt, torma „snow”-t, valamint rizscsipszet párosított, második finger foodjuk pedig egy hátszín lesz, amit a kávés vattacukor tesz igazán különlegessé. A székesfehérvári 67 étterem séfje, Volenter István kreációjának alapanyagai a bergamot, a karfiol és a zöldborsó. Az Onyx séfje, Mészáros Ádám a Magyar Evolúciós menüjükből hozza a feketegyökér, cékla, petrezselyem kompozíciót.
A Babel Budapest menüje:
Welcome Flying
- Disznósajt, alma, torma
Előételek
- Polip, feketegyökér, quinoa
- Bélszín, szója, jégcsapretek
- Füstölt sertésmájkrém, savanyított uborka, lavash
- Zeller „rizottó”, zeller vinaigrette, angol zeller
Főételek
- Fogas, citrom, cékla
- Vaddisznótarja, burgonya, hagyma
- Csicsóka, kovászolt csiperke
- Tanyasi csirkemell, paprika, házi tészta
Desszertek
- Rigó Jancsi
- Mákos guba
- Narancsos sajttorta
- Magyar sajtválogatás
A gála borsora a Zwack Izabella Borkereskedéstől:
- Légli Géza – Kislaki Chardonnay Matacs Dűlő
- Dobogó Pincészet – Dobogó Tokaji Betsek Furmint
- Légli Géza – Kislaki Rosé
- Bolyki – Bikavér
- Gere Attila Pincészetet – Athus Cuvée
- Gere Attila Pincészete – Kopár Cuvée
- Légli Géza – Kislaki Pinot Noir