Az extracsípőset kedvelők és minden magyar gasztromán nyilván örömmel fogadja a legfrissebb tengerentúli hírt: két aranyérmet is nyert a 10. World Hot Pepper Awardson egy hazai chilis márkatermék.
Az USA erőspaprika-versenyein az utóbbi években nemcsak divatba jöttek, de kis országunk paprika-nagyhatalmi rangjának megfelelően elismerést is aratnak azok a csípős szószok, amelyek külföldön is egyre népszerűbbek.
Két évvel ezelőtt, 2015-ben a Louisiana állambeli New Iberiában rendezett, a világ legerősebb önteteit felsorakoztató World Hot Sauce Awards versenyén a Spirit of Attila szerezte meg a Hot sauce/Hot csoportban a legjobbnak járó díjazást. 2016-ban a második lett a Hot sauce/Medium kategóriában a Kabai Tüzes Mennykő (Fireball) szósz.
Diczkó László (Chili Hungária Manufaktúra) erős termékeinek sikeres debütálása után, az idei amerikai csípőspaprika-versenyen a nagymarosi GaBko Chili duplázott, két kategóriában is világbajnok lett.
A magyar nyertes, Nagy Gábor a közösségi oldalán pár órával ezelőtt így számolt be a sikerről:
„Nagy nap ez a mai! Olyan dolog történt, amit még én sem nagyon tudok egyelőre elhinni, de így van! A 10. alkalommal megrendezett New York-i Hot Pepper Awards-on a GaBko Chili Jalapeño Tequila szószom KÉT kategóriában is VILÁGBAJNOK lett!”
Az elismerést, vagyis a két aranyérmet a Pepper Specific és a Pepper Based kategóriákban érdemelte ki a 2011 óta a chili bűvkörében élő családi vállalkozó/termelő.
Mint megemlíti, egy Habanero paprika elfogyasztásával kezdődött a megszállottsága, akkor döntötte el, hogy szüksége van egy olyan termékre, amit fűszerként tud használni, s kis mennyiségben is hatásos, adalékanyagok hozzáadása nélkül.
A New Yorkban díjazott Jalapeño Tequilával szószkülönlegesség ropogós Jalapeño savanyúságból készül fokhagymával, lime-mal, tequilával és fűszerekkel. Készítője húsokhoz, szendvicsekbe ajánlja, de mártogatni is jó.