Élet+Stílus hvg.hu 2017. január. 31. 17:44

Széll Tamás köszöni, ennyi volt számára a Bocuse d'Or

Felhagy a versenyzéssel, és saját bisztrójára összpontosít mostantól Széll Tamás. A magyar séf, aki negyedik lett és különdíjat kapott a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Ornak a világdöntőjében, a Pénzcentrumnak adott interjúban arról is beszélt: nem szereti azt hallani, hogy Magyarország felkerült a világ gasztrotérképére.

Igazságosnak tartja a Bocuse d’Or végeredményét, a zsűri pontozását Széll Tamás, aki úgy érzi, csapatával 150-200 százalékot nyújtott a verseny lyoni világdöntőjében. "De volt három olyan csapat, aki picivel jobbat főzött. Ennyi" – magyarázta a séf, akinek magyarként először sikerült eljutnia a fináléba. Ráadásul nagyon rövid idő, hat év alatt érte el csaknem a dobogót, míg más országoknak ez akár két évtizedig is eltartott. "Ez alapján elképzelhetőnek tartom, hogy Magyarország a következő kettő-négy évben több helyet lépjen előre, mert egyedülálló tempóban történik a fejlődés" – mondta a Pénzcentrumnak.

Azt azonban Széll már elhatározta, hogy ő maga nem indul újra a megmérettetésen. "Ez a verseny nagyon intenzív felkészülést igényel, én pedig másra szeretnék koncentrálni, leginkább saját étterem kialakításában gondolkodom" – mondta. Bisztrója, a Stand25, amelyben magyar konyhát visz majd, minőségi magyar alapanyagokból, február végén nyílik meg a Hold utcai piacon, hosszabb távon pedig egy fine dining étterem kialakításában gondolkodik.

bocusedorhungary

Széll azt nem árulta el, hogy melyik a kedvenc étterme Magyarországon, azt ugyanakkor elmondta: minden olyan éttermet példaértékűnek tart, amely megpróbál kiszakadni a hétköznapi beidegződésekből. Az ilyenekből pedig egyre több van szerinte.

A séf úgy látja, a vendéglátást azért sújtja munkaerőhiány, mert a jó szakemberek többet szeretnének keresni, egzisztenciát teremteni. Versenyképes fizetést itthon csak a színvonalas vendéglátóhelyek tudnának kitermelni, azok fenntartásához azonban szükséges a fizetőképes kereslet is. Ezt azonban csak a magyarok nem tudják biztosítani.

Fülöp Máté

Azzal kapcsolatban, hogy egyre többen állítják, Magyarország felkerült a gasztronómiai világtérképre, Széll Tamás úgy fogalmazott: nem szereti ezt hallani. Az tény, hogy a legjobb úton van efelé, "azonban főleg a hozzánk látogató turisták nyitottak, ők keresik a minőségi magyar gasztronómiát, a magyarok viszont kevésbé, ők még picit óvatosabbak".

A séf szerint évtizedekig is eltarthat, mire a gasztronómiai forradalom leszivárog az otthonok konyháiba vagy a közétkeztetésbe. A folyamat hossza attól is függ, hogy a mostani Bocuse d’Or és a későbbi magyar sikerek nyomán hány gyereket választja a szakácshivatást. Közülük kikerülhet egy-két tehetséges séf, aki később saját éttermet nyit, és ez jelentősen hozzájárulhat a fejlődési folyamathoz – fűzte hozzá.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.