"Léptünk egyet a ranglétrán a magyar gasztronómiában, még okosabbak leszünk, még jobban fejlődünk" - mondta a magyar csapat egyik tagja, miután a negyedik helyet szerezték meg a lyoni Bocuse d'Or 2017 szakácsversenyen. Az örökös másodiknak tűnő Egyesült Államok nyerte az aranyérmet. Széll Tamásék a legjobb csirkés fogás díját elhozhatták, és a legjobb plakát díja is megint a magyaroké.
A Bocuse d'Or lyoni nemzetközi döntőjében az Egyesült Államok csapata vitte el az aranyérmet, ezzel először nyerte meg a lyoni szakácsversenyt Európán kívüli csapat.
A második helyen a norvég csapat végzett. A bronzérmet az izlandi csapat kapta.
A negyedik helyezett a magyar csapat lett, 1565 ponttal, alig 16 ponttal lemaradva az izlandiaktól, és megelőzve a francia csapatot. Ez az előzetes várakozásoknak megfelelt, a magyar csapat az első öt hely egyikét célozta meg. (Széll Tamás a négy évvel ezelőtti döntőben a tizedik lett, két éve Molnár Gábor a tizenharmadik. Ezután indult ismét Széll, aki 2016 májusában megnyerte a Budapesten rendezett európai döntőt, innen jutott Lyonba.)
A legjobb zöldséges fogás fődíját a francia csapat, a legjobb hús fogás díját viszont a magyar csapat nyerte. A húsos fogást a séfekneka híres bresse-i csirkéből kellett elkészíteniük, amely harminc évvel ezelőtt, az első Bocuse d'Or versenyen volt előírt alapanyag.
"Nagyon örülünk és büszkék vagyunk, főleg, hogy francia alapanyagból a magyarok készítik a legjobb tálat" -
mondta a hvg.hu munkatársának az eredményhirdetést követően Szabó Kevin, a csapat commis-ja, vagyis kuktája. "Léptünk egyet a ranglétrán a magyar gasztronómiában, még okosabbak leszünk, még jobban fejlődünk. Ez nagyon nagy siker" - tette hozzá, majd megdicsérte a magyar közönséget, amely annak ellenére végig jelen volt, hogy a magyar csapat kedden főzte le versenyművét.
A magyar szurkolók amúgy tényleg elképesztőek voltak, már kiürült a versenyhelyszín, amikor ők még mindig a magyar csapatot éltették, és a végén a Himnuszt is elénekelték a lelátón.
Itt megnézheti, hogyan tálalták Széll Tamásék a fogásokat:
A legjobb commis(segítő) díját a francia csapat nyerte.
Széll Tamás csapata amúgy megkapta a legjobb reklámposzter díját is, amit magyar konferanszié, Jókuti András jelentett be. A magyar csapat plakátja már 2013-ban és 2015-ben is díjat ért. Így a harmadik után már megérdemelnénk egy "örökös" különdíjat.
Íme a remek magyar plakát:
"A siker titka alapvetően az önmagunkba és az ételeinkbe vetett hit" – nyilatkozta egy helyütt Széll Tamás, aki már négy évvel ezelőtt – ahogy Hamvas Zoltán csapatkapitány fogalmazta, "első bálozóként" – csodát tett Lyonban. Olyan addig ugyanis nem fordult elő a Bocuse d'Or történetében, hogy a világ 24 országából elsőre már a 10. helyre vigye valaki a csapatát.
A 35 éves Széll Tamás gyerekkora óta erre a pályára készült – méghozzá bevallottan csillagos pályára. S mert tavaly nyár közepéig a Michelin-csillagos budapesti Onyx étterem sous chefje volt, meg is valósította álmát. Széll 2008-ban és 2010-ben a rangos hazai szakácsversenyt, a Hagyomány és Evolúciót is megnyerte.
2011-ben kapta az Onyx a Michelin-csillagot, az országban másodikként, de az első olyan étteremként, amelyiknek a konyháján csak magyar séfek dolgoztak (az életben és a szakmában Széll párja Szulló Szabina volt az executive chef, akit a magyar Bocuse csapat - Szabó Kevin, Szulló Szabina, Vomberg Frigyes, Hamvas Zoltán - "anyjaként" is emlegetnek). Széll 2012-ben került be a 19 induló közé a Bocuse d'Or európai döntőjébe, onnan a 9. helyről szárnyalt tovább a 2013-as lyoni világversenyre, hogy bebizonyítsa, a Rubik-kocka ehető – vagyis megmutassa a világnak, mit tud a magyar gasztronómia, mit tud egy fiatal magyar szakács.
2016. május 12-én pedig megtörtént a csoda: Széll Tamás Európa legjobbja lett, a magyar csapatot a dobogó legfelső fokára állította.
Azóta – rövid pihenővel – a lyoni világbajnokságra készült, felnevelő műhelyét, az Onyxot is – barátságban – maga mögött hagyva, csak erre koncentrált: "…a Bocuse D'Or Europe-on elért eredményünk után úgy érezzük, tartozunk azzal mindenkinek, hogy a világversenyen a tőlünk telhető legjobbat, száz százalékot nyújtjuk, ezért a felkészülés ideje alatt a csapat minden tagjának minden erejével a versenyre kell koncentrálnia! Elképesztő energiák szabadultak fel, rengeteg ötlet tört belőlünk elő... Amit érzek, az az elképesztő elszántság, tenni akarás a siker reményében!" – írta július 30-án a séf a Facebook-oldalán.
S hogyan tovább? Márciusban kiderül, amikor a Belvárosi Piacon, a Hold utcai csarnokban egy egészen különlegesnek ígérkező új hely nyílik.
A Bocuse d’Or (Concours mondial de la cuisine) szakácsversenyt kétévente rendezik meg. A Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett esemény döntőjét minden második január végén rendezik meg Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon.