Valljuk be őszintén, a legtöbb háziasszonynak az ünnepek, de legalábbis az előkészületek gyakran nem a meghittség, hanem a túlhajszoltság jegyében telnek. Van megoldás , ha nem akarunk a nagy nap estéje előtt hosszú órákat eltölteni a konyhában, és mégis ünnepi és finom vacsorát szeretnénk tálalni.
Ünnepi ízek másként
A hagyományos, klasszikus karácsonyi fogások mellett, netán helyett, jól is jöhet egy kis változatosság. A megszokott hétvégi, akár mindennapi kedvenceket is ünnepivé tehetjük pár trükkel. Nagyon sokat számít a tálalás és a terítés is, ami máris ünnepi hangulatot varázsol.
Egy krémleveset elkészíteni nem időigényes és nem is ördöngösség - feldobhatjuk egy kis alkohollal, díszíthetjük a szokásostól eltérően. A szárnyas tölteléke lehet gazdagabb, az évszakhoz és ünnephez illő ízekkel - aszalt szilvával és dióval. A palacsintát - midneki kedvencét - is tálalhatjuk rendhagyóan, és ha még flambírozzuk is, akkor a hatás biztosan nem marad el. Nem tévedhetünk nagyot egy egyszerűen elkészített csupa csoki sütivel vagy pohárkrémmel sem, amit gazdagíthatunk likőrrel, szószokkal, díszíthetünk kandírozott gyümölcsökkel, mandulaforgáccsal.
Előételt azért is érdemes feltálalni, mert amíg ezt falatozzák, addig a ház asszonyának szusszanásnyi ideje marad a többi fogás tálalására.
A hagyományos ünnepi ízeket persze nem kell feledni: a mák, a dió a gesztenye, az aszalt szilva, a narancs nemcsak a desszerteknél jöhet szóba, de akár a leveseknél és a főételnél is. A halat szintén rengetegféleképpen és percek alatt elkészíthetjük - sőt, csak akkor lesz igazán finom, ha nem sütjük túl, azaz szárazra.
A köreteket is izgalmasabbá tehetjük pár csepp szarvasgombás olívaolajjal, kevés pirított mandulával, friss zöldfűszerekkel - a lényeg, hogy egy apró kis csavarral a hétköznapitól eltérőt varázsoljunk az asztalra.
A helyes időbeosztás
Főzéskor nagyon sok időt megtakaríthatunk, ha átgondoljuk, mit és milyen sorrendben készítsünk el, melyik ételt kell hidegen és melegen tálalnunk, és amíg az egyik éppen sül vagy hűl, addig elkészíthetjük a következő fogást.
Az alábbi három receptnél, amelyekhez akár még 24-én délelőtt is bevásárolhatunk - gesztenye krémleves, töltött pulykamell, csokitorta - az alábbi sorrend a javasolt:
- Mivel a csokitortát hidegen vagy langyosan javasolt tálalni, így ezt készítsük el először.
- Amíg sül, elkészíthetjük a gesztenyerkrémlevest, amit tálalás előtt újra felmelegítünk és díszítünk.
- Ezután készítjük a főfogást. S miközben sül hús, elkészül a köret is.
Így a három fogás elkészítése 1,5 órát vesz igénybe.
GESZTENYEKRÉMLEVES
Elkészítési idő: 15 perc
5 dkg aranymazsola
25 dkg gesztenyemassza
1 dl rum vagy konyak
2 dl tejszín
8 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
3 evőkanál méz
1 dl konyak
A tetejére:
tejszínhab
pár szem magozott meggy
mentalevél
A mazsolát beáztatjuk előző este rumba.
Az összetört gesztenyemasszát simára elkeverjük a tejjel és a cukorral egy lábasban - botmixert is használhatunk. Főzzük 3-4 percig. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, szűrjük le mazsolát és a maradék rumot is öntsük belé, amibe áztattuk.. Botmixerrel krémesítsük az egyveleget..
Tálaláskor a tetejét díszítsük tejszínhabbal és mentalevéllel, pár szem mazsolával és meggyel.
ASZALT SZILVÁVAL, DIÓVAL ÉS CAMEMBERT SAJTTAL TÖLTÖTT PULKYAMELL
Elkészítési idő: 25 + 30 perc sütés, azaz 55 perc
80 dkg pulykamellfilé
15 dkg magozott aszalt szilva, vörösborba áztatva
12 dkg apróra vágott dió
1 egész tojás
1 ek zsemlemorzsa
15 dkg camembert sajt
csipet fahéj
csipet frissen őrölt fekete bors
méz
olívaolaj
A pulykamelleket egy kicsit átklopfoljuk. Az aszalt szilvát, diót, a felvert tojást és zsemlemorzsát, valamint a csipet fahéjat alaposan összekeverjük - ez lesz a töltelék.
A camembert sajtból vékony szeleteket vágunk.
A pulykamelleket megkenjük a töltelékkel, majd egy-egy szelet sajtot helyezünk rá. Feltekerjük, és fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzítjük. A mézet, az olívaolajat a fekete borssal összekeverjük, és kívülről megkenjük vele a szeleteket. Egy tűzálló tálba helyezzük a tekercseket szorosan egymás mellé, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás előtt kettévágjuk, hogy tekercs mutatós rétegei látszódjanak.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Svéd csokitorta
Elkészítési idő: 10 + 15 perc, azaz összesen 25 perc
10 dkg vaj
20 dkg cukor
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 rúd vanília kikapart magja (vagy 1 ek vaníliaeszencia)
- egy csipet frissen reszelt tonkabab (elhagyható)
- · A forma előkészítéshez:
- vaj
- liszt
- · A tetejére:
- porcukor -még szebb és ünnepibb lesz, ha tortacsipkén keresztül hintjük, mintha stencileznénk
- · A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vaníliamagot (eszenciát), a cukrot és a tojást. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaót, valamint a tonkababot. Alaposan összekeverjük. Egy vékonyan kivajazott, enyhén kilisztezett kisebb tortaformába öntjük és 15 perc alatt megsütjük.
Tipp: Adhatunk hozzá tejszínhabbal fellazított mascarpone krémet, narancslikőrrel elkeverve, meggyszószt, karamell- vagy vaníliaöntetet, erdei gyíümölcsöket, áfonyát.