Élet+Stílus hvg.hu 2016. október. 20. 11:46

Saját magát fertőzte, majd gyógyította meg a doktor, hogy bizonyítsa igazát

Totális kiirtás vár a gyomor- és nyombélfekélyeket okozó Helicobacter pylori baktériumra. Néhányan azonban rámutatnak a kórokozó pozitív tulajdonságaira is.

Ismét ráterelődött a tudósok figyelme a Helicobacter pylori baktériumra – írja a HVG az e heti számában. A kórokozóval kapcsolatos forradalmi áttörés Barry Marshall ausztrál gasztroenterológus nevéhez köthető, aki még 1983-ban, egy brüsszeli kongresszuson jelentette be szenzációszámba menő felismerését, miszerint a gyomor-, illetve nyombélfekélyek kialakulásáért nem a stressz, a töméntelen kávé és az étkezési szokások, hanem egy baktérium a felelős.

Először bolondnak nézték. A bizalmatlanság csak akkor kezdett oszlani, amikor az általa elkeresztelt, spirális alakú kórokozó elpusztítását követően azt tapasztalták, hogy a fekélybetegségek egyszer sem tértek vissza. A doktor önkísérletre is vállalkozott: megivott egy pohár, kitenyésztett baktériumtelepeket tartalmazó oldatot, és gyomortükrözéssel kimutatta a szájon át a szervezetébe juttatott mikroorganizmust, majd antibiotikummal meggyógyította magát.

Az ominózus baktérium a nyombélfekélyek több mint 90 százalékát és a gyomorfekélyek közel kétharmadát okozta, az általa fertőzött személyek pedig négyszeres eséllyel kaptak gyomorrákot is. A helyzet a kezeléseknek köszönhetően drasztikusan javult.

Ám kiderült, eközben az asztmás megbetegedések és bizonyos nyelőcsőpanaszok száma – a baktériumok kiirtása miatt – megnőtt.

Ezért egyelőre nincs egységes álláspont a „kettős életet élő” baktériummal kapcsolatban. A Helicobacter pyloriról bővebben a HVG-ben olvashat.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?